Арешти виконавчої служби на суму менше ніж 100 000 гривень відновили дію

2 березня 2022 року Кабінет Міністрів розпорядженням № 198-р зняв арешти виконавчої служби на суму менш ніж 100 000 гривень на час дії воєнного стану. Проте 8 травня набув чинності Закон 3048-IX, який скасовує дію постанови КМУ, повертаючи арешти виконавчої служби, попри продовження дії воєнного стану.

  • На початку березня 2022 року Кабінет Міністрів «з метою забезпечення життєдіяльності населення в умовах воєнного стану» ухвалив рішення, згідно з яким українці, на рахунки яких було накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, можуть користуватися своїми коштами.
  • Єдиною умовою для розблокування коштів була вимога, щоб сума стягнення за виконавчим документом щодо такої особи не перевищувала 100 000 гривень. «В умовах війни держава не може залишити українців без можливості розпоряджатися своїми коштами на елементарні життєві потреби», — наголосив тоді заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.
  • Проте 4 березня Верховна Рада прийняла закон 3048-IX, який, крім іншого, скасовує дію постанови КМУ, яка знімала арешти виконавчої служби. 6 травня він набув чинності.
  • Новий закон дозволяє клієнтам з арештами користуватися сумою у розмірі двох мінімальних зарплат (13 400 гривень) за умови, що клієнт звернеться до виконавця і той своєю чергою надішле до банку постанову на зняття арешту на суму 13 400 гривень за одним із рахунків клієнта.

Як повідомив засновник monobank Олег Гороховський, оскільки закон набрав чинності, банки повинні повернути арешти, які знімали на час дії воєнного стану. За його словами, це торкнеться ~436 000 клієнтів monobank (або близько 6% всіх клієнтів банку).

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук