Засновник Luminar Technologies викупив медіакомпанію Forbes з оцінкою в $800 млн. Журналісти знайшли можливий слід російських грошей

Як стало відомо виданню Axios, медіакомпанію Forbes викупили. Покупцем став Остін Рассел, який є засновником та керівником компанії Luminar Technologies. Редакція AIN.UA розповідає деталі угоди. 

UPD1: пізніше видання Axios повідомило, що угода ще не закрита, сторони лише дійшли згоди щодо її проведення.

UPD2: додана частина історія про російський слід грошей.

UPD3: джерело AIN.UA підтвердило, що Магомед Мусаєв на закритих зустрічах відкрито говорив про те, що планує викупити глобальний Forbes, а не лише російський. Ця зацікавленість була у нього вже давно, основна мета — зміна власної репутації на глобальному ринку: мовляв, Мусаєв — успішний підприємець, інвестор та філантроп.

  • Попередній власник Forbes — інвесткомпанія Integrated Whale Media з пропискою у Гонконзі. Вона вже кілька років планувала продати бізнес, а також шукала можливість вийти на біржу через SPAC. Покупець знайшовся лише зараз.
  • Остін Рассел з Luminar Technologies викупив 82% компанії. 
  • Сума угоди та деталі не розголошуються, але Axios повідомляє, що угода відбулася з оцінкою бізнесу у $800 млн, на що приблизно і розраховували попередні власники.

Наразі невідомо, як саме Рассел профінансував угоду. За словами джерел Axios, підприємець міг стати власником мажоритарної долі, але в самій угоді могло бути ще два партнери — індійська інвесткомпанія Sun Group та американська GSV Ventures. Раніше саме дві ці компанії планували викупити Forbes, але були побоювання, що угоді не дасть зелене світло регулятор. Поява Рассела повинна прибрати усі перепони для угоди. Представник Рассела не став коментувати участь в угоді інших компаній. Тим не менше, журналісти знайшли російський слід.

Хто такий Остін Рассел? 

Безвідносно угоди Остін Рассел сам по собі — цікава фігура. Свій статок він заробив завдяки компанії Luminar Technologies, яка працює у напрямку інновацій — розробляє лідари. Це один з компонентів без яких важко уявити безпілотні автомобілі, які серед іншого і є одними з замовників Luminar. 

Рассел вчився у Стенфордському університеті і недалеко від нього відкрив перший офіс компанії. Все було майже у всіх великих техногігантів: не гараж, але закинутий ремонтний цех. Що цікаво, роботу над компанією він почав ще у школі, у 17 років. Рассел — один з учасників програми вихідця з PayPal Пітера Тіля — Thiel Fellowship: вона передбачає, що студент покине навчання, щоб працювати над власною справою, і отримає на свою ідею $100 000 від Тіля. Рассел Стенфорд покинув. 

Мільярдером він став вже у 25. 

Luminar успішно розвивалась і до 2020 року мала контрактів майже на $1 млрд, серед великих партнерів, наприклад, Volvo, з якою компанія почала працювати з 2022 року. До моменту виходу на IPO вдалось залучити близько $500 млн на розвиток. 

Компанія вийшла на біржу у 2020 році через SPAC, обʼєднавшись з Gores Metropoulos Inc, залучивши $590 млн. Для Рассела це стало зірковим часом — він став одним з наймолодших мільярдерів, що зробив себе сам. 

Зараз справи у компанії йдуть не дуже. Незважаючи на постійно зростаючі фінансові показники по виторгу, компанія все ще глибоко збиткова. 

  • 2019 — $12,6 млн
  • 2020 — $13,5 млн
  • 2021 — $31 млн
  • 2022 — $40,7  млн

При цьому у компанії сотні мільйонів збитків. Рассел впевнений, що з часом Luminar наростить продажі, оскільки вже зараз активно співпрацює з більш ніж 20 компаніями. План, який був оголошений у 2020 році — більше $1,3 млрд продажів за результатами 2026 року. Частково збитки викликані якраз інвестиціями у майбутнє зростання: компанія відкрила завод у Мексиці. 

Станом на сьогодні вартість акцій компанії складає близько $6 за штуку, хоча на піку перевищували $40. Капіталізація складає більше $2 млрд, особистий статок Рассела оцінюють на рівні приблизно ⅓ від цієї цифри — саме стільки акцій компанії він все ще тримає у своїх руках. 

Де Рассел взяв гроші?

Більше всього питань в угоді викликає питання, де Рассел міг взяти кошти на фінансування угоди. Ввідні дані — глибоко збитковий бізнес, засновник, чиї статки складають кілька сотень мільнів доларів і всі в акціях компанії, медіа — ніколи не було у сфері його інтересів.

В Luminar прокоментували Axios, що всі кошти будуть взяті окремо від акцій Рассела у компанії. Це зрозуміло, адже тоді підприємцю довелось би продати весь свій пакет акцій, щоб профінансувати угоду. По-перше, це навіть було б важко зробити (продати такий великий пакет), по-друге, Рассел ніколи не мав досвіду у медіа і було б дивно віддати долю у компанії, яку ти все життя будував, заради медіакомпанії, до якої ти не причетний.

В той же час, поки ніхто не заявляв, що буде фінансувати угоду Рассела. Наприклад, коли Маск купував Twitter, десяток приватних інвесторів, фондів та банків заявили, що видадуть фінансування на проведення угоди. У випадку з Forbes та Расселом такої інформації немає.

Журналісти все більше звертають увагу на те, що Рассел може бути лише прикриттям, в тому числі — для російських коштів. Розслідування про це підготував Грант Стерн у своїй розсилці The Stern Facts.

Зокрема він вказує на те, що фонди Sun Group та GSV можуть все ще бути в угоді, просто тепер їх доля зменшиться. Це дозволить пройти перевірку у регуляторів. Окрім того, вони вказують на цікаві звʼязки цих фондів з російськими грошима. Так, наприклад, лідери Sun Group мають звʼязки з російським олігархатом, керівник інвесткомпанії виступав на одній сцені з путіним у пітері. А партнери GSV також працюли з фондом Global Venture Alliance (GVA). Цей фонд особливо цікавий.

  • По-перше, GVA у 2018 році проінвестував у Luminar $20 млн. Після виходу компанії на біржу фонд зробив більше десяти іксів та отримав прибуток у $270 млн.
  • По-друге, це російський фонд. Ним керує чоловік на імʼя Магомед Мусаєв. Він же у 2018 році викупив право видавати Forbes у росії, видання і досі працює в рф без змін.

UPD3: редактору AIN.UA вдалось дізнатись, що припущення американських журналістів — не безпідставні. Роком раніше Мусаєв неодноразово на різних зустрічах розповідав, що його ціль — викупити не лише російську гілку Forbes, а весь бізнес загалом.

У своїй роботі Стерн вказує, що GVA також може бути долученим до угоди між Расселом та Forbes. Він же вказує, що у випадку, якщо угода таки буде закрита, Forbes може стати рупором для російської пропаганди серед молодого покоління у Штатах: там видання популярне впершу чергу у міленіалів та поколінь X/Z.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук