Zubr Capital готовий фінансувати українські стартапи. Це — білоруський фонд

Останнім часом в Україні почали частіше згадувати інвестиційний фонд під назвою Zubr Capital. Кілька українських стартапів повідомили, що представники фонду звертались до них з пропозицію про інвестиції. Деякі — погоджувались, але угоди не анонсували. Причина зрозуміла: це білоруський фонд та токсичні кошти. Редакція AIN.UA коротко розповідає, що потрібно знати про фонд.

Zubr Capital

Zubr Capital не новий для України фонд: раніше він проінвестував український стартап 3DLook: раунд A на $6,5 млн, серед інвесторів також — Almaz Capital та TMT Investments. Як писали білоруські медіа, для фонду це була перша закордонна інвестиція.

Інвестиційна компанія Zubr Capital заснована у 2010 році, її засновник та керівник — Олег Хусаєнов, який заробив свій статок розвиваючи автомобільного дилера «Атлант-М». Компанія продовжує працювати в Білорусі і після початку повномасштабного вторгнення, а Хусаєнов залишається головою ради директорів, хоча й вказує, що тепер у нього — громадянство Кіпру. Чи позбувся він білоруського паспорту — невідомо.

У 2016 році Хусаєнов запустив Zubr Capital Fund I обʼємом $50 млн, а минулого року — новий фонд Zubr Capital Fund II на $96 млн. І вже почав активно інвестувати ці кошти: перша угода з платформою Oro на $13 млн. Загалом фонд планує вкладати від $2 млн до $10 млн.

Zubr Capital та Україна

Один з фокусів нового фонду — Україна. Раніше один з представників фонду, який тепер проживає у Варшаві, писав, що для українських стартапів обіцяють виділяти від $2 млн до $7 млн.

Останнім часом компанія посилила свою активність. Як повідомили AIN.UA кілька стартапів, фонд звертався до них з пропозицією про інвестиції. Деякі відмовили, зважаючи на походження фонду: хоча фонд і позиціонує себе як кіпрський, насправді ж значна частина команди — у Білорусі, країні, звідки в тому числі почалось повномасштабне вторгнення на територію України. При цьому фонд почав активну рекламну кампанію самого себе, зокрема — серед українських медіа. Про те, що фонд з Білорусі — у текстах не вказується.

Також ми звернули увагу, що під новий фонд Zubr Capital Fund II інвесткомпанія не вказує своїх LP, хоча і пише на сайті, що серед інвесторів — Європейський банк реконструкції та розвитку, який насправді був серед LP Zubr Capital Fund I.

Нам також не вдалось знайти жодного поста від топ-менеджерів Zubr Capital, які б засуджували російську агресію в Україні, лише толерантні слова підтримки Україні і загальні слова, що «українське ІТ вистояло». Вистояло під чиїми ракетами — там не вказано.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук