To switch or not to switch: як увійти в IT у дорослому віці, де шукати курси та роботу?

Ви бачите, як вони працюють у світлих кав’ярнях та чуєте від маминої подруги про їхні успіхи. Вони отримують зарплату в доларах та не мають кар’єрної стелі. Так, мова про айтівців. Думка «піти в ІТ» не виникала хіба у лінивого. Але як увійти в галузь, якщо ви бухгалтер, психолог чи працюєте на заводі? 

AIN.UA разом зі світчерами-випускниками OKTEN SCHOOL розібрався, скільки часу треба, щоб здобути нову спеціальність, на що звертати увагу при виборі курсів та як шукати роботу. Розповідаємо у першому матеріалі циклу.


Матеріал підготовлено за підтримки OKTEN School
Що це означає?


Хто такі світчери і чому вони йдуть саме в ІТ?

Світчери — це люди, які змінюють професію і починають все з початку. Цей термін походить від англійського «to switch» і означає буквально «переключитися». Світчнутись можна не лише в ІТ. Якщо ви все життя працювали в банку, а потім вирішили відкрити свою автомийку, ви теж світчер, адже змінюєте білий комірець на роль підприємця. Втім, сьогодні багато хто наважується саме на «технічний світч» — тобто стає частиною IT-команди.

І це не дивно. За даними асоціації IT Ukraine, галузь інформаційних технологій чи не єдина в країні, що не просто тримається на плаву, а розвивається. За 2022 рік експорт послуг виріс на 5,8 % порівняно з довоєнним 2021.

Скільки світчерів в Україні?

За минулий рік галузь поповнилась на 32 000 нових ІТ-фахівців. Скільки з них світчерів сказати важко. Нині в Україні приблизно 300 000 ІТ-спеціалістів, і це у 2–4 рази менше ІТ-спеціалістів на 100 000 населення, ніж у країнах-конкурентах. За прогнозами Мінцифри, до 2030 року галузь потребуватиме щонайменше 500–600 тисяч фахівців, тож простір для зростання ще є.

Щоб задовільнити кадровий голод, у 2022 мінцифри навіть зробила освітню програму для світчерів, даючи людям можливість «увійти в ІТ». На 1000 місць організатори отримали понад 200 000 заявок. Українці хочуть в ІТ, а ІТ-сфера готова приймати новачків.

Розвиток і оточення: чому обирають ІТ?

«Шо ти там сидиш? Пішли в ІТ»: історія Максима із заводу

Серед частих причин, чому люди змінюють професію — відсутність розвитку та низька зарплата. За даними DOU, зарплати початківця-розробника (Trainee Sotware Engineer) стартують від 333$, і далі збільшуються в рази. Junior отримує вже 600$, middle 1245$. У більшості компаній перегляд доходу відбувається раз на півроку-рік і це підтримує мотивацію працювати й розвиватися.

Саме розвитку хотів Максим Феденко. За освітою магістр нафтогазової сфери, одразу після випуску він влаштувався працювати на завод. Однак робота не приносила ані грошей, ані зростання. Хлопець працював 2,5 роки з зарплатою 15 000 грн, а зарплатна стеля для топфахівців становила усього 40 000.

«Я працював у маленькій кімнатці-лабораторії зі своєю колегою. Ми обчислювали деталі з точністю до мікрона. Треба було приходити кожного дня на конкретну годину, відмічатися у віконечку. Звісно, запізнитися чи відпроситися кудись можна було, але на тебе почали б косо дивитися».

Друг Максима, який замість магістратури одразу пішов на курси програмування, давно радив йому світчитись. «Що ти там сидиш? Пішли в ІТ!» — постійно казав він, поки Максим обчислював деталі.

Поки хлопець зважував всі за і проти, COVID вніс свої корективи. З початком пандемії на заводі ввели жорсткі карантинні обмеження. Працювати стало важче. Хлопець написав заяву про звільнення, зібрав речі й поїхав з маленького містечка на Сумщині до столиці, щоб вступити на ті ж курси програмування, що і друг.

«Всі казали мені, що ІТ- це бульбашка, яка невдовзі лусне. Досить туди лізти! А я відповідав, що час іде, але щось вона не лопається і не лопається», — розповідає Максим.

Хлопець знав, що завжди може повернутися на попередню роботу, адже таких нішевих спеціалістів, як він, знайти складно. Але на кону було багато. Удвох з дружиною-фармацевтом вони зняли квартиру, і поки вона працювала і забезпечувала родину, Максим старанно вчився на курсі Javascript Complex. Опанування професії зайняло 7 місяців майже щоденної роботи. Він займався по 8 годин на день, а часто їздив в школу до менторів, щоб отримати допомогу із завданням і краще розібратися в темі.

Нині Максим обіймає посаду Software Engineer у компанії HebronSoft. Це компанія по обробці інженерного ПО та технологічних рішень для США, Канади тощо. На цій роботі він має більше часу і свободи, бо може сам планувати свій графік, а також більш інтелектуальне, амбітне оточення, що спонукає до розвитку.

«Я думаю, що все робив правильно. Хіба варто було б трохи спокійніше ставитися до завдань, менше хвилюватися, адже навіть якщо б я не встиг щось засвоїти, завжди міг скористатися опцією безкоштовного повторного курсу. Спочатку здавалося, що не впораюсь, але раз за разом все вдавалося і я відчував радість та задоволення. Ну і англійська мова — це дуже важливо. Я би радив більше уваги приділяти мові. У школі OKTEN, де я здобув новий фах, було багато додаткових курсів. І англійська теж туди входила».

Вчитися самостійно чи піти на курси: який світч може бути у гуманітаріїв?

«Мені було 28 і я боялася, що застара для цього»: історія екс-психологині Наталії Іванової

За статистикою, безкоштовні онлайн-курси завершують лише 7 % студентів, які на них записалися. Якщо ви плануєте опанувати нову професію, а не покращити вже наявні навики, самостійне навчання — не найкраща ідея. У цьому переконана Наталія Іванова, психологиня в минулому, а зараз бекенд-розробниця в компанії Lazy Ants. Сьогодні вона розбирається у блокчейн-технологіях, а ще у 2020 допомагала людям краще розуміти себе.

Наталія ще зі школи любила інформатику. Але піти вчитися на програміста не наважилась, бо їй казали, що це «не жіноча професія». Тому вона вступила на психолога у Волинський національний університет та практикувала метод гештальту.

Коли почалась пандемія, вона зважилась змінити фах і спробувати себе в програмуванні. Спершу вирішила навчитись писати код сама. Передивляючись відео на YouTube, дівчина зрозуміла, що більшість безкоштовних курсів розраховані на тих, хто вже хоч трохи розбирається в темі. Наталія ж мала абсолютно гуманітарний бекграунд.

Одного разу вона побачила безкоштовний марафон від школи OKTEN і подивитися декілька уроків. Її привабило, що вчитель пояснював матеріал без складних термінів — структуровано і чітко. Тож вона записалася на курс і почала вивчати JavaScript.

«Спочатку я хвилювалася, бо вчилась разом зі студентами політехніки, які швидко вирішували всі завдання. На відміну від мене. Тоді мені було 28 і я боялася, що вже застара для цього. Але насправді, коли ти працюєш в ІТ, вік — поняття умовне. На співбесідах в мене жодного разу не питали про вік», — ділиться Наталія.

Та співбесід було чимало і більшість з них завершувалися відмовами. З психології в бекенд перейти непросто. Але врешті-решт роботу знайти вдалося.

Щоб успішно світчнутись, Наталія радить:

  1. Залишити позаду стару роботу і бути готовим до статусу новачка. Не боятися ставити питання, вчитися і визнавати, що чогось не знаєте, відкриватися новому.
  2. Бути готовим до емоційного навантаження, спілкування та командної роботи. ІТ — це сфера, де багато комунікують. Ви разом вирішуєте завдання, говорите з клієнтом.
  3. Дізнатися, що таке взагалі ІТ, адже це широка галузь, де є місце для людей з різним досвідом та багажем скілів. 
  4. Не боятися помилок та викликів, сприймати їх як маркер для «тут потрібно попрацювати краще». В OKTEN ментори завжди готові допомогти та додатково пояснити складні аспекти програми, а за потреби учень може пройти весь курс наново, це безкоштовно.

Яку обрати школу і не помилитися: відгуки, викладачі, бенефіти

«Чекаю ранку, коли відкрию ноутбук і почнеться робочий день» — історія бухгалтерки Дар’ї, яка світчнулася в IT

Нині в Україні багато шкіл, що пропонують легкі і швидкі зміни. Однак результати дослідження Indeed про світчерів свідчать, що на опанування нової професії потрібно довше — в середньому до 11 місяців.

Не жаліти часу на навчання радить Дар’я Левченко — спеціалістка з обліку і аудиту в минулому, а зараз розробниця на Node.js. П’ять років вона працювала бухгалтеркою, але розчарувалася у професії і втомилася від рутини. Відчуваючи, що більше не може рахувати цифри та досліджувати податковий кодекс, вона звільнилась, закінчила базовий курс фронтенду і почала шукати нову роботу. Але роботодавці не поспішали з оферами.

Гортаючи вакансії та надсилаючи резюме, Дар’я розуміла, що після попередніх курсів розробки її скілів все ще бракувало. Щоб не втрачати тонус і підтягнути знання, вона вирішила долучитися до безкоштовного марафону з HTML від школи OKTEN. Їй одразу сподобалися викладачі й подача. А ще сподобалося, що після закінчення повного комплексного курсу їй запропонували допомогу з працевлаштуванням.

Оскільки фінансів після попередніх курсів було вже не багато, а з роботи Дар’я пішла, вона вирішила обрати для себе програму «Інкубатор» — з оплатою вже після працевлаштування. Це був вже другий курс програмування, який вона проходила за два ковідні роки, тому мотивувати себе було складно. Але в OKTEN було так багато додаткових курсів, вебінарів та можливостей, що Дар’я була впевнена у результаті. Вона займалась протягом пів року 5 разів на тиждень, іноді доводилось сидіти й на вихідних, передивлятися відео і робити підхід за підходом.

Допомогло те, що Дар’я знайшла свою нішу і закохалась у Node.js та вирішила присвятити свою кар’єру саме цьому фреймворку. Дівчина переконана, що справа не лише в технології, а й у викладачі, який зміг цікаво донести інформацію.

Зрештою, дівчина отримала комплексні знання про full stack — повний процес розробки від frontend до backend — і стала Fullstack Developer. Школа також влаштувала її на першу роботу в ІТ. «Ближче до завершення курсів ментори питали в нас, де б ми хотіли працювати? Чим займатися? Пропонували вакансії», — розповідає Дар’я.

Дар’я ще не завершила навчання, але представник школи вже записав її на співбесіду. Вона не мала особливих очікувань і дуже хвилювалась, проте отримала роботу. Наразі їй 31 і вона обіймає посаду NodeJS Developer у компанії Brightfin, яка розробляє рішення для управління фінансами.

«Сьогодні я чекаю ранку, коли відкрию ноутбук і почнеться робочий день. А раніше чекала, коли робочий день закінчиться», — розповідає Дар’я.

Маючи досвід навчання в різних школах, Дарина радить звертати увагу на декілька речей при виборі курсів.

  1. Чи подобаються вам викладачі школи і їх стиль викладання? Подивіться відео, відгуки та спробуйте безкоштовні уроки, щоб відчути, чи підходить вам саме ця школа.
  2. Спробуйте різні напрямки: розробка frontend або backend, тестування QA або щось інше, а також різні мови програмування: JavaScript, Python, Java. У школі OKTEN учні мають право світчнутися в рамках навчальної програми: змінити мову або роль.
  3. Не бійтеся пробувати знову та повторно працювати над тим, що не вийшло з першого разу. Щоб світчери були певні, що все вийде, OKTEN SCHOOL не лише допомагає з працевлаштуванням, а й дає змогу повторно пройти курс, аби краще розібратися чи закріпити знання.

ТЕКСТ Катя Старокольцева-Скрипник

ФОТО особисті архіви спікерів

ПРОДЮСЕР Катя Глущенко

МЕНЕДЖЕР Ірина Насильнєва

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук