Якщо ФОП отримує гроші на Wise або Payoneer, то має платити 5% або 18%?

2

Багато фізосіб-підприємців (ФОП) на спрощеній системі, працюючи з іноземними клієнтами, отримують виплати на системи типу Wise, Revolut або Payoneer, виводять їх в Україну і сплачують з них єдиний податок. Але Державна податкова служба нещодавно опублікувала роз’яснення, за яким такі платежі мають оподатковуватися 18% ПДФО + 1,5% військового збору (тобто, як доходи фізосіб). AIN.UA звернувся до юристів та консультантів з фінансів за поясненням, як регулюється це питання зараз.

Що сталося?

У травні 2023 року Державна податкова служба опублікувала роз’яснення, в якому наголосила: якщо ФОП зараховує кошти, отримані за кордоном, на рахунок фінустанови іншої країни (наприклад, Wise), такий дохід вважається іноземним доходом фізособи і відповідно оподатковується. Основний висновок ДПС:

«Якщо кошти, отримані за зовнішньоекономічними контрактами, зараховані на рахунок, відкритий у системі WISE, а не на валютний рахунок для здійснення підприємницької діяльності у банку України, то такі кошти не включаються до доходу фізичної особи-підприємця-платника єдиного податку, але оподатковуються за правилами, встановленими для платників податків-фізичних осіб».

Що робити ФОП на Wise, Payoneer або подібних сервісах?

Фінансовий консультант, співзасновник iPlan Любомир Остапів пояснив AIN.UA, що справді, згідно із роз’ясненням ДПС, кошти за зовнішньоекономічними контрактами, зараховані на Wise, а не на валютний рахунок для підприємницької діяльності, не включаються до доходу ФОП, але оподатковуються як дохід фізособи

«Тож, якщо бажаєте отримувати дохід від підприємницької діяльності на WISE, доведеться сплачувати податок у розмірі 18% + 1,5%», — говорить Остапів.

З іншого ж боку, за його словами, це — суто фіскальна позиція ДПС, і є IT-юристи, які вважають, що чинне законодавство дозволяє ФОП 3 групи працювати через іноземний рахунок, сплачуючи єдиний податок.

Юристи, до яких звернувся AIN.UA, наголошують, що це питання — законодавчо неврегульоване. Адже статус систем, подібних до Wise, Revolut або Payoneer, та статус грошей, які надходять на їхні рахунки, в Україні законодавчо не визначений: це платіжні системи, банки, фінансові установи?

Ірина Сироїд, адвокат Barbashyn Law Firm, підкреслює, що така форма розрахунків допускається для ФОП на спрощеній системі, оскільки з 12 січня 2023 року внесли відповідні зміни до ПКУ (п. 291.6, де йдеться про те, що платники єдиного податку 1-3 груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари в грошовій формі — готівковій або безготівковій (у тому числі з використанням електронних грошей).

Що ж до роз’яснення ДПС, їхня позиція наступна, як пояснює адвокат:

  • якщо зараховувати кошти ФОП на валютний рахунок ФОП, відкритий в Україні, в такому випадку сплачується єдиний податок;
  • якщо зараховувати на Wise, такі кошти вважаються іноземними доходами, та сплачуються 18% ПДФО та 1,5 % воєнного збору.

Лишається питання до ДПС: за якими критеріями джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним?

Залишити коментар

Коментарі | 2

  • Открою страшный секрет для дибилов в налоговой.
    Когда деньги идут из заграницы то они идут через транзитный банк и систему SWIFT(либо подобную).

    По ихней логике так как деньги прошли какието доп учреждения то опа весь иностранный налог это 20%

    Гениально правда?

    Я бы на месте налоговиков лучше бы подумал что во время войны вые не самое лучшее время.

Пошук