Ring заплатить $5,8 млн через звинувачення, що команда Ring-Ukraine мала доступ до відео клієнтів

Читати на RU

У 2019 році український офіс виробника пристроїв відеоспостереження Ring, який належить американському гіганту Amazon, опинився у центрі скандалу. Американська преса опублікувала кілька матеріалів, в яких було зазначено, що співробітники компанії мали доступ до відео користувачів і могли використовувати їх не за призначенням.

Відтоді тягнулась судова справа про зловживання між Ring та Федеральною торговою комісією (FTC) США. Як повідомляє TechCrunch справу було врегульовано лише зараз, шляхом подання мирової угоди, яка передбачає, що Ring заплатить $5,8 млн.

В чому суть претензій?

Ring – американська компанія, яка виробляє кілька продуктів, серед яких – розумні дверні дзвінки. У них вбудовано камеру, яка може транслювати відео на смартфон користувача. Для того, щоб покращити можливості своїх пристроїв, команда Ring використовувала ці відео для навчання нейронних мереж: камери могли б, наприклад, відрізнити людину від собаки, що переходить від автомобіля в русі.

Цим зайнялася українська команда Ring-Ukraine. У 2016 році в Києві було відкрито R&D-центр компанії, одне із завдань якого — саме навчання нейронних мереж.

За даними американських ЗМІ, співробітники Ring Ukraine мали доступ до всіх відео користувача, оскільки ті передавалися в незашифрованому вигляді, і могли використовувати їх не за призначенням: наприклад, завантажити собі.

У Ring тоді зазначили, що всі дані насправді шифруються та вільного доступу до відео немає. Від решти коментарів у компанії втрималися. Український офіс Ring Ukraine посилався на заяву американської прес-служби. Проте редакції AIN.UA вдалося поговорити із двома колишніми співробітниками Ring Ukraine, які заперечували можливості для зловживань.

За їх словами, оператори, які переглядали відео, не могли їх звантажити або відправити будь-кому. Конкретний комп’ютер міг отримати лише певний список доступних для обробки відео та крім прямих завдань нічого з цим відео зробити не міг.

Як справу представила Федеральна торгова комісія?

Під час судової справи FTC заявила, що співробітники та підрядники Ring могли переглядати, завантажувати та передавати конфіденційні відеодані клієнтів для власних цілей в результаті «небезпечно надмірного доступу та недбалого ставлення до конфіденційності та безпеки».

Відповідно до скарги FTC, Ring надала «кожному працівнику, а також сотням українських підрядників — повний доступ до кожного відео клієнта, незалежно від того, чи дійсно працівнику, чи підряднику потрібен був цей доступ для виконання його або її робочих функцій. .» У FTC також заявили, що співробітники та підрядники Ring «можуть також легко завантажувати будь-які відео клієнта, а потім переглядати, ділитися або публікувати ці відео за бажанням».

FTC стверджувала, що принаймні двічі співробітники Ring неправомірно отримували доступ до приватних відео Ring жінок. В одному з випадків FTC заявила, що шпигунство співробітника тривало місяцями, а компанія цього навіть не помітила.

Як врегулювали звинувачення?

Врешті решт в Окружний суд США округу Колумбія було подано мирову угоду, відповідно до якої Ring має сплатити $5,8 млн для врегулювання звинувачень FTC. Крім цього, компанія також погодилася створити та підтримувати програму безпеки даних із регулярними оцінками протягом наступних 20 років, а також розкрити, який доступ її співробітники та підрядники мають до даних клієнтів.

При цьому, прес-секретар Ring Емма Деніелс заявила в коментарі TechCrunch, що Ring не погоджується зі звинуваченнями FTC і продовжує заперечувати будь-які порушення закону зі свого боку.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук