Пільговий єдиний податок 2% не скасують з 1 липня: ВР не встигає

Читати на RU

Верховна Рада не встигає у другому читанні проголосувати за скасування пільгової ставки податку у 2%. Про це у своєму Telegram повідомив перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

  • Йдеться про законопроект №8401 від 31 січня 2023 року. Він зокрема передбачає скасування 2% податку, скасування пільг по сплаті податку для 1-ї та 2-ї групи ФОП на спрощеній системі, відновлення документальних перевірок податкової, повернення штрафів за невчасно сплачений ЄСВ або помилки при використанні РРО.
  • Усі ці норми мали би діяти уже з 1 липня 2023 року. Але, як депутат пояснив виданню «Бабель», до проекту подали більше 800 правок, тож його можуть не встигнути розглянути до кінця червня 2023 року.
  • Железняк додав у коментарі AIN.UA, що розгляд законопроекту може зсунутись щонайменше на місяць, а також, що порівняно із першим читанням текст до другого читання намагатимуться не «погіршувати» для підприємців.
  • Водночас, за даними «Опендатабот», в Україні близько 340 000 бізнесів все ще користуються цими податковими пільгами, серед них є і досить великі бізнеси на кшталт ТОВ «Фора» та ТОВ «Вигідна покупка» (мультимаркет «Аврора”).
  • У березні 2022 року Верховна Рада проголосувала за законопроект, який вводив ряд пільг для бізнесу, щоб полегшити йому роботу під час війни. Серед його норм була й можливість фізичним особам та підприємствам з оборотом до 10 млрд грн сплачувати єдиний податок з обороту в обсязі 2% за правилами, встановленими для 3 групи платників єдиного податку, тобто із звільненням від податку на прибуток, ПДВ та інших платежів.

Чому це важливо

Пільгові 2% були доволі популярні і серед ФОП, і серед юросіб. Щоправда, після того, як пільга запрацювала, чиновники критикували великі компанії, зокрема, гральний бізнес, за те, що нею користувався.

Те, що 2% скасують — питання часу, плюс тим підприємцям, що перейшли на цю ставку, варто пам’ятати про певні особливості повернення на стару схему оподаткування.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук