Українська ІТ-компанія зливала окупантам дані з прифронтових електронних систем

Читати на RU

СБУ викрила київську ІТ-компанію, яка намагалася передати російським загарбникам інформацію з електронних систем однієї із прифронтових обласних військово-цивільних адміністрацій України. Про це повідомляє пресслужба відомства. Передачі до рф оборонної інформації вдалося запобігти. До закінчення слідства назву компанії не розкривають.

Що сталося

  • Слідство встановило, що можливість витоку існувала через систему електронного документообігу. Наразі не уточнюється, яке саме ПО використовували фігуранти.
  • Київська ІТ-компанія, яка встановлювала програмне забезпечення в держустанові, надала право доступу до баз своїм колегам з тимчасово окупованої частини регіону. Цими «колегами» виявились представники терористичної організації «днр», які діяли під виглядом працівників донецької «філії» компанії.
  • Завдяки отриманому онлайн-доступу фігуранти планували влаштувати регулярний «злив» інформації з ОВА.
  • Найбільше ворога цікавили відомості про наслідки російських повітряних ударів по енергетичній інфраструктурі регіону. Також загарбники хотіли знати точні координати електропідстанцій, на яких проводились або ще тривають ремонтно-відновлювальні роботи після обстрілів. Це допомогло б ворогу спланувати та здійснити повторні повітряні атаки на них.
  • Під час обшуків в офісі ІТ-компанії та в помешканнях фігурантів у Києві виявлено комп’ютери та мобільні телефони із доказами підривної діяльності, а також печатки і документи, що вказують на ведення «спільного бізнесу» з донецькою «філією».
  • На підставі зібраних доказів затримано одного з керівників столичного підрядника за підозрою у сприянні діяльності терористичної організації. Також за цією статтею кваліфіковано злочинні дії п’ятьох його спільників з тимчасово окупованого Донецька. Наразі вирішується питання щодо їх притягнення до відповідальності.
  • Зловмисникам загрожує до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук