Українська Monte пройшла до чвертьфіналу головного турніру року з CS:GO. Розповідаємо про нову кіберспортивну команду

1

Раніше єдиним сильним та стабільним колективом з гри CS:GO, що закріпився на високому рівні, була команда NAVI. Однак, нещодавно світ дізнався про іще один топовий клуб, родом із України — Monte. Редакція AIN.UA підготувала матеріал про історію організації.

Команда Monte. Фото: HLTV

Monte – це молода організація, що зародилася влітку 2022 року, проте зуміла з першої спроби дійти до чвертьфіналу головного турніру з Counter-Strike – мейджору в Парижі, закріпившись серед 8 найкращих команд з усього світу. Колектив має чітку проукраїнську позицію, а гравці не бояться говорити про війну, що також не зовсім типово для українських кіберспортсменів, які часто цієї теми уникають.

З чого усе починалося

Людина, завдяки якій з’явилися Monte – нинішній снайпер команди Володимир «Woro2k» Велетнюк. Під час короткої перерви в кар’єрі улітку 2022-го гравець повернувся до рідного міста Монастирище, що на Черкащині, де й з’явилася ідея створити нову українську організацію.

Фото: HLTV

Ця історія вже стала легендою, адже народився задум буквально «за пивом». Володимир знайшов однодумця у своєму містечку – нині це СЕО команди Дмитро Вовк — а потім переконав інвесторів вкластися у перспективний напрям. Це був ризикований крок, але він виправдав усі очікування.

Одним із перших гравців, що втримався аж до сучасного складу, був йорданець Мохаммад «BOROS» Малхас, із яким Woro2k грав кілька разів раніше. Згодом сюди потрапив і український гравець Сергій «DemQQ» Демченко із B8 Esports, а потім – поляк Симон «kRaSnaL» Мрозек. Уже тоді Monte були серйозною загрозою на усіх онлайн-турнірах.

Проте головним підсиленням став ексгравець NAVI – Віктор «somedieyoung» Оруджев, що гучно залетів до складу на початку 2023-го. Разом із ним прийшов легендарний тренер Сергій «lmbt» Бежанов. Це, в першу чергу, величезний досвід, адже lmbt працював навіть із такими відомими командами, як HellRaisers та MOUZ.

Фото: HLTV

BLAST.tv Paris Major

Склад дуже швидко почав показувати топові результати. У 2023-му команда перемогла в 6 турнірах і ще й вийшла на RMR-кваліфікації до BLAST.tv Paris Major – головного турніру року.

Там вони з першого дня здивували усіх, обігравши двох фаворитів: ENCE (9 місце у рейтингу найкращих команд світу від HLTV) та росіян Cloud9 (5 місце). Згодом від них відлетіла ще одна команда країни-агресорки – FORZE, а Monte таким чином гарантували собі місце на змаганнях.

Команда закріпила успіх вже на самому турнірі в Парижі. Monte, зі статусом андердогу у матчі, перемогли «Народжених перемагати» та пройшли до плей-оф.

Фото: HLTV

Monte зазнали поразки від GamerLegion одразу ж у чвертьфіналі. Однак, увійшли в топ-8 найкращих команд головного турніру року, піднялися на 10 місце у світовому рейтингу (тепер уже 12), та ще й заробили $45 000 лише призових – не враховуючи додаткових прибутків.

Окрім цього, виступ гарантував команді можливість закріпитися на топовому рівні та продовжувати виступати на масштабних турнірах. І таке досягнення – не випадковість, а результат наполегливих тренувань: Monte зіграли найбільше матчів у 2023 серед усіх учасників мейджору та загалом заробили $166 000 призових за рік.

Monte – базована українська команда

Назва клубу походить від назви Монастирища – місцеві між собою так і називають його «Монте». А в основу логотипу ліг герб цього чудового містечка та герб України:

Усі гравці – із чіткою позицією, не соромляться нагадувати про війну та закликають підтримувати Україну. На їхній формі навіть розміщений QR-код із посиланням на платформу United24 – ініціатива для збору коштів, які йдуть на допомогу нашій державі та українцям, що постраждали від війни, створена за підтримки президента України.

У матчі проти FORZE, спонсором яких є російська нафтова компанія «ЛУКОЙЛ», уся команда публічно відмовилися відбивати кулачки росіянам, що є традиційним жестом поваги до суперника. Тому що справді, про яку повагу може йти мова?

Капітан команди – Віктор «sdy» Оруджев коментує:

«Це навпаки має бути нормою – висловлюватися на аренах міжнародних турнірів, пояснювати людям, з якими ти спілкуєшся. Цей меседж потрібно нести всім українським спортсменам, кіберспортсменам».

Іноземці в команді також мають чітку позицію. Ось що каже йорданський гравець команди BOROS:

«Я просто підтримую Україну і сподіваюся, що вона переможе у війні. Організація не сприймає це як гру. З моєї точки зору, це нормально. Наприклад, після гри з FORZE ми не тиснемо їм руки. Так і має бути. Тому що не можна думати, що це тільки про CS:GO».

Фото: HLTV
Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Молодці! Час робити висновки та відвертатися від NaVi. На них потрібно накласти санкції за виплати московитам в команді, частина грощей яких так чи інакше опинилась чи опиниться у росії. Це нічим не відрізняється від бізнесів, які продовжили працювати в рф.

Пошук