Зникла субмарина із 5 людьми — продажі гри Iron Lung із подібним сюжетом пішли вгору

Уже кілька днів однією з центральних тем англомовних соцмереж є зникла приватна субмарина Titan із п’ятьма людьми на борту. Водночас геймери пригадали, що є гра Iron Lung зі схожим сюжетом: її продажі на тлі таких новин пішли вгору. Про це повідомив її автор, американський геймдев-розробник Девід Шиманськи.

Що сталося в реальності

18 червня 2023 року п’ятеро людей на борту приватної міні-субмарини Titan вирушили до залишків «Титаніка» на дні Атлантичного океану. Після години і 45 хвилин занурення контакт з екіпажем було втрачено: на той момент субмарина або ж батискаф (вона доволі маленька) перебувала на глибині приблизно 2 км або ж більше ніж на пів шляху до затонулого «Титаніка». Квиток на таке занурення коштує $250,000.

На борту субмарини перебуває, зокрема, Стоктон Раш, CEO OceanGate, компанії, яка розробляє ці субмарини для приватного туризму, британський мільярдер Хеміш Хардінг, британсько-пакістанський підприємець Шазада Дауд із сином. Станом на зараз пошукові операції не були успішні, хоча в якийсь момент вдалося засікти звуки, що лунали імовірно з субмарини.

Ця історія привернула увагу усіх світових медій, кореспондент CBS Девід Пог пригадав власний досвід занурення на такій субмарині рік тому, додавши, що навіть якщо вона спливе на поверхню, вибратись самостійно екіпаж не зможе, оскільки їх зачинено ззовні.

OceanGate спеціально розробляла Titan для туристичних подорожей до залишків «Титаніка», які зараз перебувають на глибині приблизно 3800 метрів. За даними OceanGate, Titan здатна спускатися на глибину до 4000 метрів. За розміром вона трохи більша за авто:

Зображення OceanGate

До чого тут гра

Коли новини про зниклу субмарину розійшлися інтернетом, користувачі досить швидко пригадали про існування комп’ютерної гри 2022 року із аналогічним сюжетом: Iron Lung розробника Девіда Шиманськи.

Це коротка інді-гра, персонаж якої застрягає на маленькій субмарині, що повільно тоне в океані крові на іншій планеті, тож йому доводиться орієнтуватися і рятуватися за допомогою обмеженого вибору застарілих інструментів типу чорно-білої камери.

Користувачі соцмереж досить швидко ухопили аналогію: кількість твітів, в яких ситуація із Titan порівнюється із грою, або й навіть просто чорного гумору на цю тему — дуже велика.

Сам розробник пише про те, що створював гру із думкою зробити щось максимально кошмарне, тож від аналогій з реальною ситуацією йому не по собі:

Користувачі не лише згадали за гру, вони пішли її купляти: Шиманськи пише про те, що продажі гри пішли вгору після новин про Titan:

У гри з’явились і свіжі позитивні відгуки, сповнені чорних жартів про ситуацію:

Відгуки на гру на Steam

Усе це — на тлі новин про те, що зникла субмарина керується ігровим джойстиком.

Загалом історія трохи нагадує ситуацію під час пандемії, коли на тлі новин про поширення хвороби та постраждалих від неї людей мобільна гра про смертельні епідемії Plague Inc. стрімко набрала популярності.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук