Стартап дня: сервіс для найму, оплати та підтримки ремоут-команди в Україні CleverFleet

Читати на RU

Рубрика «Стартап дня» на AIN.UA — це трибуна для засновників проектів, де можна познайомити потенційних клієнтів та інвесторів зі своїм продуктом. Редакція зберігає пряму мову спікера. Розповісти про свій стартап можна, заповнивши анкету за посиланням.

CleverFleet — це сервіс, що допомагає наймати, оплачувати та підтримувати ремоут-команди в Україні. Альтернатива аутсорс-компаніям у вигляді SaaS-сервісу із прозорим ціноутворюванням та можливістю напряму працювати з іноземним клієнтом.

Засновники та команда стартапу

Засновники стартапу — Антоніна Ємельянова та Дмитро Кірюхін.

Окрім засновників, над проєктом ще працює декілька розробників, два лід генератора та дизайнер. До недавніх пір працювала ще СММ команда та маркетолог, але ми були вимушені урізати кости, оскільки поки що не розпочали нормально заробляти, а свої гроші закінчились.

Про що стартап

CleverFleet допомагає наймати, оплачувати та підтримувати ремоут-команди в Україні. Альтернатива аутсорс компаніям у вигляді SaaS сервісу із прозорим ціноутворюванням, і з можливістю напряму працювати із іноземним клієнтом, дотримуючись законів України та країни-наймача.

Допомагає укласти контракт, отримати гроші, сплатити податок, надає різноманітні бенефіти. Для клієнта – уникнення ризиків помилкової класифікації працівників, економія часу на веденні бухгалтерії, податків і зручна оплата в один клік.

Яка модель монетизації

SaaS, $42-$599, у місяць, з кожного активного контракту.

Скільки часу пішло на MVP? Яких помилок припустилися?

Ми розпочали робити MVP у січні 2022 року. Зробили закритий реліз у листопаді 2022, зібрали купу фідбеку та пішли на допилювання. Оновлену версію вилили декілька тижнів тому, і з того моменту можна сказати, що з MVP ми завершили.

Помилок було море. Ключова, мабуть, вартувала нам як мінімум пів року: фокусувались на проблемах Українського ринку, але ж платити за продукт зрештою буде платити клієнт з США або ЄС, у якого свій набір проблем. Та якби класно не звучало «вище ЗП для українців», у реальності клієнта це мало турбує, у нього свої проблеми.

Були й інші — робили фічі до підтвердження їх необхідности з користувачами, намагались підняти інвестиції до появи гарного traction, не ставили продажі на перше місце, не ходили у відпустку, з тріском провалили річаут іноземних ЗМІ, занадто рано зареєстрували Delaware C Corp — те, що відразу згадується.

Як виникла ідея створити стартап?

У нас є своя невелика аутсорсингова компанія та 7 років досвіду її ведення крізь гору різноманітних проблем. При цьому ми не любимо український аутсорс (особливо великий) і вважаємо, що він приносить багато проблем усім: і розробникам, і клієнтам, і малому IT-бізнесу в Україні.

Добре відчуває себе лише великий аутсорс, що поступово вбиває малий. У якийсь момент ми намагались зрозуміти як уникнути проблеми «розробник готовий піти на нову роботу заради умовних +$300», та подумали, що для початку ми можемо автоматизувати все, що робить аутсорс компанія.

У такому випадку, продукт може брати прозору невисоку плату за сервіс Employer of Record, а розробник зможе отримати максимально можливу ЗП, працюючи напряму на іноземного замовника.

Хто ваші конкуренти, які в них досягнення?

Найбільший зараз це Deel. Відмінність — у першу чергу хочеться сказати, що ми не працюємо із рф та не допомагаємо російським фрілансерам платити податки та виводити гроші. Окрім того, ми фокусуємось на корисних бенефітах у додаток до заробітної плати. Ну і ми більш ефективні як з точки зору ціни, так і з точки зору податків, який сплачує клієнт.

Окрім Deel, також ще є PapayaGlobal, Remote.com та інші подібні системи. Плюс, не прямими конкурентами хочеться назвати великий аутсорс — навіщо гребти в умовному EPAM, якщо можна працювати напряму із клієнтом?

Як ви оцінюєте ринок для вашого продукту?

Deel змогли зрости у багатомільярдний бізнес за 3 роки, без founder market fit, але коштом гарних продажів та доступу до інвесторських грошей. Інші великі конкуренти також ростуть швидко — тобто ринок є, але і конкуренція висока.

Для України сервіс буде дуже доречним при післявоєнному відновленні країні, коли будь-який іноземний бізнес зможе за 15 хвилин легально найняти співробітника в Україні.

Скільки грошей/часу інвестовано?

Інвестували близько $50 000 зі своїх на цей час — все, що в нас було накопичено до початку роботи, і все зароблене упродовж останнього року. Активно інвестиції не шукаємо, але деколи думаємо над тим, щоб підіймати pre-seed, коли буде трохи більш красивий traction. Будемо раді релевантним ангелам, в цьому разі питання розміру чека — вторинне.

Чого вдалося досягти?

Ми буквально місяць як вийшли з закритої бети. Є вже перші клієнти, але говорити про красиві метрики формату щомісячного зросту ще трошки зарано.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук