В Києві у неї була своя маркетингова агенція. У Британії пропонують роботу прибиральниці

Українка Валерія Кузьменко разом з синами виїхала у Велику Британію після початку повномасштабного вторгнення. В Києві у неї була своя агенція з маркетингу та стратегії, зараз вона шукає роботу кваліфікованого спеціаліста у Лондоні. Але їй пропонують лише роботу прибиральниці. Історію Валерії розповів британський портал inews. AIN.UA пропонує стислий переклад.

Фото в цьому матеріалі: inews

Валерія та двоє її синів – Даня, на той момент 17 років, і 12-річний Андрій – покинули Київ у перші дні після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Це не вперше, коли їм доводилось зриватися з місця через російську агресію – в 2014 році Валерія була змушена вивозити дітей з їхнього дому в Донецьку.

Валерія назавжди запамʼятала, як вони виїжджали потягом з охопленого війною Києва в лютому 2022:

«Нас було восьмеро на місцях, розрахованих для двох людей. Всі сиділи у повній тиші, навіть маленькі діти».

Родина знайшла прихисток в Лондоні по програмі «Домівки для українців». А два тижні тому Валерія дізналась, що в будинок в Києві, де вона жила з дітьми, влучила російська ракета. Пʼятеро її сусідів загинуло, 8 зазнали поранень. «Ми могли бути серед них», – каже вона.

Зараз старший син Валерії навчається у Манчестерському університеті. Мати-одиначка має забезпечувати своїх дітей, але це виглядає практично нереально.

«Ви думаєте, я ж їхня мати, я маю їх забезпечити. І як мені це робити?»

В Києві у Валерії була власна агенція зі стратегічного маркетингу. Вона намагалась продовжувати вести бізнес віддалено, але українські клієнти втратили можливість платити за послуги. Тож перед жінкою постала необхідність працевлаштування у Великій Британії.

Валерія має фахову освіту з маркетингу, досвід роботи у Vodafone і Turkcell та низці агенцій з діджитал-маркетингу. Незважаючи на це, спеціалісти з працевлаштування пропонували їй розглянути роботу прибиральниці.

«Виявилось складно знайти менеджерську роботу у Великій Британії. Люди вважають, що біженці мають низьку кваліфікацію», — відзначає вона.

Валерія також є амбасадоркою міжнародної неприбуткової ініціативи Wtech (Women in Tech), яка заохочує жінок до карʼєрного розвитку та підприємництва. Поки вона не знайшла роботи, але не опускає руки.

«Я впевнена, що ми подолаємо бар’єри, знайдемо свій шлях і принесемо цінність, різноманітність, креативність та інновації в економіку Великої Британії. Біженці через стільки пройшли, ми дуже витривалі», – каже Валерія.

Чому це важливо

  • Згідно з останніми дослідженнями, лише 6% британців вважають біженців «кваліфікваними» або «такими, що мають навички».
  • 22% опитаних виданням Techfugees вважають, що біженці здатні виконувати ручну працю, 15% – роботу з клінінгу чи у сфері обслуговування, 12% – у сфері сільського господарства. Менше 10% респондентів вважають біженців «працьовитими».
  • Лише 2% опитаних британців допускають, що біженці можуть претендувати на посади в ІТ.

За даними дослідження Virgin Media O2, нестача цифрових навичок коштує економіці Великої Британії 12,8 млрд фунтів стерлінгів. Експерти кажуть, що недооцінка цифрових навичок біженців завдає шкоди технологічному сектору та економіці в цілому.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук