Український стартап TEMB Military призупиняє роботу. Робили QR-жетони для військових

Український мілітарі-стартап TEMB Military, який розробляв медичні QR-жетони для ЗСУ, призупиняє роботу. Про це повідомляється на його сторінці в Instagram. Проект розвивали півтора роки, TEMB також пройшов акселерацію в 1991 та став учасником мілітарі-кластері Brave1. Причиною зупинки діяльності в стартапі називають несприятливий час для втілення медично-оборонних реформ в ЗСУ.

СЕО проекту Андрій Федотов розповів AIN.UA про стартап та чому його вирішили поставити на паузу.

Початок. Медичний браслет для цивільних

Проєкт запустили у лютому 2022 року – за кілька днів до повномасштабної війни. Розробники хотіли створити систему, яка зможе у критичних ситуаціях надавати якісну медичну інформацію для допомоги постраждалому. Зокрема:

  • дані про постраждалого,
  • які є перенесені операції,
  • алергії та вживання препаратів,
  • хронічні захворювання тощо.

Так виникла ідея браслету з QR-кодом, який містив у собі усі необхідні дані. З його допомогою, у критичних ситуаціях (особливо, якщо людина втратила свідомість або у стані шоку) лікарі могли швидко дізнатись про особливості здоров’я людини, щоб надати якісну допомогу та не нашкодити.

«Орієнтувались на цивільне населення, і працювали у цьому напрямку пів року. Зробили перші прототипи, протестували з медиками швидких карет допомоги та хірургами. Але МОЗ не готові були втілювати таку розробку загальнонаціонально через складність системи та питання з захистом інформації», – розповів Федотов.

Півот. Замість браслету – жетон

Після початку повномасштабного вторгнення вирішили переформатуватись на військових. Ідея прийшла під час участі у хакатоні Міноборони. Замість браслету вирішили зробити жетон.

«Ми швидко переналаштували нашу систему на військовий сектор та почали тестування. Пройшли багато етапів тестування, інкубаційні та акселераційну програми. Випустили першу партію та почали забезпечувати перші підрозділи», – ділиться Федотов.

З цією ідеєю стартап прийняли в мілітарі-кластер Brave1, де розробку протестували на легкість масштабування та зацікавленість генштабу у такій технології. В результаті зʼясувалося, що у найближчому майбутньому перспектив втілення проекту в життя немає.

«Після етапів спілкування визначили та погодили, що зараз усі ресурси задіяні в інших напрямках розробок. А втілення на стільки глобальної системи в складову ЗСУ вимагає великої уваги та людського капіталу», – пояснив СЕО TEMB.

Натомість, команда планує зосередитись на цивільних проєктах. Зокрема, нещодавно реалізували систему збору, сортування та передачі запитів на евакуацію для потерпілих від підриву Каховської ГЕС.

Ідеї наступних проєктів поки не розголошують, але, за словами Федотова, вже команда вже працює над ними.

Проект з жетонами закриють?

Як запевняє Федотов, TEMB не ховає ідею назавжди, лише відкладає до більш вдалих часів. Розробники спостерігатимуть за потребами Міноборони та шукатимуть вдалий етап для реалізації цього задуму. Сигналом про відновлення діяльності може стати:

  1. Запит від основних стейкхолдерів МОЗ та Міноборони.
  2. Запит від певних бойових підрозділів та приватних бойових частин.
  3. Завершення повномасштабного вторгнення росії в Україну, що дасть змогу зосередити увагу та провести реформи сучасної медицини в збройних силах.

«Впевнений, що спільними зусиллями у потрібний час проєкт можна буде реалізувати та вивести на рівень стандарту. Сучасні жетони Міноборони це скоріше мітки смерті, адже основна функція – допомагати ідентифікувати тіла при загибелі. Наші ж жетони – жетони життя, які мають допомогти зробити усе можливе, що вберегти бійця», – підсумував СЕО TEMB.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук