Найкращі технічні книги всіх часів по версії The Verge

Видання The Verge опублікувало підбірку «найкращих технічних книг всіх часів». До переліку потрапили ті твори, чиї ідеї витримали перевірку часом і змогли вплинути на людей та індустрію. Ці книги не проектують єдиного бачення того, що таке технології, але продовжують кидати виклик баченню того, чим вони можуть бути. Реакція AIN.UA переклала підбірку.

«Close to the machine», Елен Уллман

Уллман не лише розповідає нам, як це було бути інженером під час бульбашки доткомів, але й робить це прозою, якій заздрять багато професійних письменників. Програмісти з її середовища живуть у дивному місці, прагнучи подолати межі людяності через свій код: на початку книги Уллман і двоє інших програмістів не виходили з будівлі, де вони працюють протягом трьох днів.

Кінцеві користувачі, які «залишаються надто людьми», є джерелом презирства для цих програмістів — і спроба Уллман поєднати ці дві групи за допомогою програми викликає у неї все більше занепокоєння. 

«Технополіс. Поразка культури перед технологією», Ніл Постман

У «Технополісі» Постман викладає тезу про те, що Америка — це «тоталітарна технополія», де людей розчавлюють великими технологами. Системи значень втратили будь-який авторитет — і тому зараз немає надійного способу впорядкувати інформацію в значення, оскільки неможливо знати, яку інформацію відкинути. 

Люди так мало довіряють собі, що завжди шукають дозволу від своїх технологічних іграшок — лікарів, які не лікуватимуть симптоми, але досліджуватимуть, наприклад, аналізи крові. Постман стверджує, що ми підкорилися нашим інструментам.

Uncanny Valley, Анна Вайнер

Ця книга вирізняється серед мемуарів Кремнієвої долини тим, що насправді не має щасливого кінця. Вона навіть не має щасливого початку чи середини. Натомість ми отримуємо карколомну особисту історію про те, як жінка, яка не є розробником, працювала в технологічних стартапах, які обожнюють людей з інженерною майстерністю та вмінням кодувати.

This Machine Kills Secrets, Енді Грінберг

Це карколомний трилер, наповнений хакерами, викривачами, ідеалістами та деякими справді осудливими людьми. Від Деніела Еллсберга до WikiLeaks, книга поєднує менш відомі елементи, які підірвали геополітику та продовжують спотворювати наше суспільство сьогодні.

Hamlet on the Holodeck: The Future of Narrative in Cyberspace, Джанет Мюррей

Важко переоцінити вплив Мюррея на те, як люди думають про відеоігри та інтернет. Написана в епоху Doom, Myst і текстових попередників масових багатокористувацьких ігор, її робота містить ранні нитки дебатів щодо волі, занурення та емерджентного наративу, про які ми все ще сперечаємося сьогодні.

Super Pumped: The Battle for Uber, Майк Ісаак

У нас було достатньо прикладів неправильного поклоніння засновникам, і можна було подумати, що ми засвоїли урок. Але «Super Pumped», захопливий портрет Uber за часів правління його генерального директора Тревіса Каланіка, нещадний у своїх деталях і чудовий у своїй офісній драмі. Стартап, який малює Ісаак, керується зростанням, а не моральним компасом. Але саме поєднання его та амбіцій у Каланіка зрештою призвело до того, що його співробітники відвернулися від нього.

Broad Band: The Untold Story of the Women Who Made the Internet, Клер Еванс

навіть якщо ви прочитали справді багато книг про історію комп’ютерів, все ж більшість історій у «Broad Band» можуть бути для вас новими. У певному сенсі це суть — книга вірна своєму підзаголовку і покликана зробити більше, ніж просто підкріпити легенди про всіх хлопців, яких ми вже знаємо. 

Віддаючи належне жінкам в інформатиці, їй вдається вловити те, чого не вдається багатьом іншим історіям. В книзі розповідають про захопливі та новаторські винаходи та про дуже розумних, проте лише напіввідомих людей, які їх створили.

The Boy Kings: A Journey into the Heart of the Social Network, Кейт Лоссе

Частково мемуари, частково портрет компанії, The Boy Kings охоплюють еру Facebook задовго до того, як Cambridge Analytica показала, що створила імперія Марка Цукерберга — і Big Tech загалом. В The Boy Kings, ми бачимо перші дні, коли компанія переслідувала свої техноутопічні ідеали. Сама Лоссе лише випадково потрапляла на роботу і завжди трималася антропологічної дистанції від своєї роботи.

Але незмінне серце книги — це доступ Лоссе до молодшого, наївнішого Цукерберга — вона була настільки близькою до нього, що її робота перетворилася на його гострайтера. Тут виявляється, що генеральний директор має повноваження, але несвідомий і розпливчастий у своєму баченні майбутнього.

Common as Air: Revolution, Art, and Ownership, Льюїс Хайд

Багато з нас дивилися на гарячу антипіратську риторику 2000-х, відкидали кілька жартів про ті банальні оголошення «Ви б не вкрали машину» і пішли далі. Але Гайд зіткнувся з поштовхом десятиліття до дедалі ширших правил інтелектуальної власності та побачив щось дуже згубне: розмивання нашої загальної культури, викликане ставленням до знань як до простої приватної власності.

Його відповідь, Common as Air, є одним із найкрасномовніших і найзбудженіших захистів суспільного надбання, які ви коли-небудь читали. На додачу до вдумливого аргументу про потужний організаційний принцип сучасних ЗМІ, це книга, яка може вас захопити перспективами того, як художники будуватимуть ідеї один одного.

Like, Comment, Subscribe: Inside YouTube’s Chaotic Rise to World Domination, Марк Берген

Що таке YouTube насправді? Платформа відеохостингу? Соціальна мережа чи пошукова система? Найбільший у світі музичний сервіс чи повна заміна телебачення? Протиріччя між усіма цими речами, керівництвом YouTube і самими користувачами YouTube майстерно викладено в книжці «Like, Comment, Subscribe».

Так, це бурхлива історія YouTube, від його хитких днів запуску до його домінантної позиції як інституції як в інтернеті, так і в глобальній культурній економіці, але важливо також історія творця YouTube і того, як змінювалися цілі платформи, а показники миттєво будували та зруйнували цілі імперії контенту. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук