Цьогорічна зима буде ще складнішою, ніж попередня — енергетики

Зима 2022/2023 року була надзвичайно складною для українців через російські ракетні та дронові удари по енергетичних об’єктах, які залишали без світла та/або опалення іноді цілі міста та області з усіма лікарнями, школами та іншими інфраструктурними об’єктами.

«Економічна правда» поговорила з українськими енергетиками про підготовку до наступного осінньо-зимового періоду, який може стати не менш важким, навіть попри посилення систем протиповітряної оборони. Редакція AIN.UA вибрала головне.

Наступна зима буде гіршою за попередню

  • Фахівці одностайні в тому, що ключовий ризик — обстріли інфраструктури. «Імовірність нових атак на енергетику вкрай велика і тоді аварійні ситуації та відключення неминучі. Однак точно оцінити чи спрогнозувати, якою буде ситуація, зараз неможливо».
  • «Умови, у яких ми почнемо цю зиму, будуть набагато гіршими за ті, що були на початку минулої зими. Ми закінчили останній осінньо-зимовий період, коли 75% теплової генерації були зруйновані або пошкоджені. Цього не було у 2022 році», — пояснює директор ДТЕК Дмитро Сахарук.
  • За словами голови парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, найбільша проблема зараз — відсутність запасу міцності в мережах «Укренерго», а саме – на підстанціях компанії.
  • «Ми залежні від великих об’єктів генерації, які видають електроенергію через великі підстанції. Відповідно, критично важливе значення має запас міцності на тих підстанціях, а зараз він недостатній», – вважає народний депутат.

Чи можливі відключення взимку?

  • Навіть за відсутності нових обстрілів такий сценарій відключення взимку імовірний. «Зараз ведуться розрахунки та моделюються різні сценарії. Який з них реалізується, прогнозувати важко. Споживання навіть улітку зростає, а на піку взимку воно буде ще більшим», — зазначає директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.
  • Сахарук наголошує, що під час осінньо-зимового періоду споживання електроенергії зростатиме. «Україна буде споживати більше і може виникнути значно більший дефіцит, який не вийде покрити імпортом. Який це буде обсяг? Покаже ситуація, тому що сильно впливатиме температура повітря. Наприклад, кожні мінус пʼять градусів у Києві – це плюс 100 МВт споживання. Чим буде холодніше, тим більшим буде дефіцит. Коли імпорту бракуватиме, систему доведеться балансувати відключеннями», — каже виконавчий директор ДТЕК.
  • Утім, є і позитивний момент: 2022 рік дав енергетикам дорогоцінний досвід. Тепер вихід з ладу якоїсь системи не є несподіванкою або катастрофою. Компанії добре розуміють, як треба реагувати на будь-яку ситуацію.
  • Була проведена робота із забезпечення самодостатності низки об’єктів критичної інфраструктури. Є набагато більше автономних енергетичних установок, які можуть працювати у випадку проблем з постачанням електроенергії.

До чого готуватися населенню

  • Якщо зібрати докупи всі поради співрозмовників «Економічної правди» щодо осінньо-зимового періоду, то він буде таким: варто готуватися до найгіршого сценарію, навіть якщо він не реалізується.
  • «Якщо у вас є генератор, проведіть його техогляд і запасіться пальним. Те саме стосується потужних павербанків. Готуйтеся до того, що ці речі вам знадобляться. Імовірність такого сценарію дуже велика», — попереджає Харченко.
  • «Обладнання є і ціни значно нижчі, ніж були на піку попиту. Краще вкластися зараз, ніж потім сидіти без електрики та пального. Українцям треба зрозуміти: до кінця війни проблеми з електроенергією не зникнуть. Труднощі будуть навіть після її закінчення, тому краще до цього бути готовим», — підсумував експерт з енергетики Геннадій Рябцев.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук