У США роботу ChatGPT розслідують на предмет порушень прав користувачів

У США Федеральна торгова комісія (FTC) розслідує роботу ChatGPT та його розробника, компанії OpenAI на предмет порушень прав користувачів. Про це повідомляє The Washington Post.

  • За даними видання, FTC почала розслідування стосовно того, чи не становить ChatGPT ризику для персональних даних користувачів.
  • Нещодавно комісія вислала на адресу OpenAI 20-сторінкову вимогу надати записи про те, як компанія підходить до ризиків у своїх ШІ-моделях.
  • FTC закликала OpenAI надати детальний опис усіх скарг, які компанія отримала щодо своїх продуктів у тих випадках, коли вони робили «неправдиві, неточні або шкідливі» заяви про людей. Комісія також досліджує, чи компанія робила щось, що призводило до «репутаційної шкоди» користувачам.
  • Також комісія попросила компанію надати дані про безпековий інцидент у березні 2023 року, коли через баг в системі певні користувачі могли переглядати платіжні дані, а також деяку іншу інформацію з історії чатів інших користувачів. OpenAI стверджувала, що збій стосувався дуже незначної кількості користувачів.
  • ChatGPT став одним із сервісів, чия аудиторія зростає найбільш динамічно. Водночас, FTC випускала численні попередження про те, що чинне законодавство про захист прав споживачів діє і для ШІ-сервісів, і ось нарешті розпочало розслідування. Раніше FTC накладало великі штрафи на компанії по типу Meta, Amazon або Twitter за порушення такого законодавства.

Чому це важливо

На разі регуляторні норми з приводу ШІ-сервісів лише формуються у багатьох країнах. Водночас уряди непокояться, що бурхливий розвиток подібних сервісів відбуватиметься із порушенням прав користувачів. За словами директора Бюро захисту споживачів при FTC Семюеля Левіна, комісія вітає інновації, але «бути інноваційним — не означає отримувати дозвіл на те, щоб бути безвідповідальним». Через це FTC готова вжити усіх заходів, включно із правоохоронними, щоб боротися із шкідливими практиками у галузі ШІ. Це означає, що через певний час для ШІ-сервісів у США можуть з’явитись суворіші регуляторні обмеження.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук