У Голлівуді — рекордний страйк. Актори проти штучного інтелекту

Читати на RU

В Голлівуді у середині липня почався великий страйк акторів, які доєднались до страйку сценаристів. У страйку візьме участь близько 160 000 акторів, від відомих суперзірок до акторів другого плану. Причин страйкувати декілька, але переважна більшість стосуються викликів, що їх до індустрії принесли сучасні технології.

  • Зокрема, мова про штучний інтелект та його вплив на індустрію. Актори стверджують: завдяки сьогоднішнім можливостям нейромереж студії практично повністю можуть забрати у них роботу.
  • Наводиться такий приклад: актора запрошують до студії на один день для створення його цифрової копії, після цього команда вже працює не з актором, а його по суті діджитальним двійником. Як наслідок — образ актора можуть використовувати скільки завгодно у цьому проекті, хоча сам він отримає гонорар лише за один день.
  • В Голлівуді таку практику можуть використовувати для епізодичних ролей чи ролей другого плану.
  • Позиція студій — створення цифрового образу відбуватиметься лише для одного конкретного проекту, для наступних — після додаткового погодження. Актори ж певні, що це лише питання часу, коли цифрові репліки стануть основою.
  • Інша причина суперечок — зростання впливу стрімінгів, коли величезні обʼєми контенту створюються лише під онлайн-платформи і ніколи не будуть представлені у кіно. У такому випадку гонорари акторів також урізаються, тоді як студії забирають собі більшість коштів.

Чому це цікаво: можливості сучасних технологій, як бачимо, не лише про спецефекти. Навіть основна кіноіндустрії, а саме актори, відчувають, як штучний інтелект та сучасні технології впливають на їх роботу і майбутнє.

Інший момент — контент. Через страйк актори відмовляються зніматись у фільмах та серіал, а сценаристи не готують нові сценарії. Як наслідок, ціла низка премʼєр вже відкладені та не встигнуть вийти на екрани вчасно, як от «Дедпул 3», «Гладіатор 2» чи «Аватар 3». Передбачається, що вже восени та на початку 2024 року кінотеатри відчують «контентний голод», нових стрічок поменшає. Стрімінгам буде легше: страйкують лише американські актори, студії у Британії, Європі чи Азії працюють без змін і стануть джерелом постачання нового контенту.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук