НБУ вивів з ринку «Сенс Банк» («Альфа Банк») Фрідмана. Далі буде націоналізація

Правління Національного банку ухвалило рішення вивести з ринку системно важливий банк «Сенс Банк» (раніше — «Альфа Банк»). Як повідомляється на сайті НБУ, регулятор вже звернувся до Кабінету Міністрів з проханням націоналізації фінустанови.

Чому «Сенс Банк» виводять з ринку?

  • За інформацією АТ «СЕНС БАНК», власниками прямої істотної участі в Банку є ABH Ukraine Limited (Кіпр) та ABH Holdings S.A. (Люксембург), власниками яких є громадянин росії та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин росії та Латвії Пьотр Авен, та росіянин Андрій Косогов.
  • Через зв’язок власників опосередкованої істотної участі в «СЕНС БАНК» Фрідмана та Авена з режимом країни-агресора до них були застосовані санкції в Європейському Союзі, Великобританії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, які передбачають блокування активів.
  • Україна також застосувала санкції проти власників банку. Відповідно до указів президента України від 19 жовтня 2022 року № 726/2022 та № 727/2022 вони підлягають під блокування активів.
  • «Ураховуючи застосовані санкції, власники прямої та опосередкованої участі в «СЕНС БАНК» із загальною часткою 100% капіталу Банку позбавлені права розпоряджатися власними активами та відчужувати їх у будь-який спосіб. Визнання Національним банком їх ділової репутації небездоганною та заборона використання ними права голосу за належними частками в капіталі Банку є наслідком їх власних дій/бездіяльності», — заявили в НБУ.

Що буде з банком далі?

  • Правління Національного банку України запровадило тимчасову адміністрацію в «СЕНС БАНК» та делегувало їй повноваження. Тимчасова адміністрація відповідно до вищезазначеного в рішення запроваджується з п’ятниці, 21 липня 2023 року.  
  • Регулятор вже звернувся до Кабінету Міністрів з проханням націоналізації фінустанови.
  • Після прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про участь держави у виведенні Банку з ринку тимчасова адміністрація триватиме не більше двох днів з дня, наступного за днем отримання відповідного рішення.

Що буде з клієнтами?

Як повідомили в Національному банку, під час тимчасової адміністрації сервіси для фізосіб працюватимуть у звичайному режимі, без додаткових обмежень зі сторони Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Також без обмежень прийматимуться платежі юридичних осіб.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук