Харківські інженери запустили в серію розвідувальний дрон Sirko

Читати на RU

Харківський стартап Skyassist оголосив про початок серійного виробництва своїх розвідувальних БПЛА Sirko. Про це із посиланням на слова голови наглядової ради та співзасновника стартапу Ігоря Криничка повідомляє «Укрінформ».

Що це за проект

Skyassist ще в березні 2022 року заснували Ігор Криничко та Ігор Фіняк. За даними Vector, співзасновники познайомились, коли разом волонтерили, допомагали цивільним та військовим. Саме тоді вони зіткнулися із проблемою відсутності дешевих та масових дронів, і вирішили запустити власне виробництво.

Ігор навчався у Харківському авіаційному інституті і в нього лишилися зв’язки з інженерною авіаційною спільнотою. Це допомогло сформувати кістяк конструкторського бюро Skyassist. На початок 2023 року в компанії працювало вже 40 людей.

Зображення з Facebook-сторінки компанії

Які дрони вона робить

Skyassist працює над розвідувальними дронами Sirko. Його основні характеристики, за даними виробника:

  • Малий розмір: довжина крила — 90 см і на робочій висоті в 200-800 метрів його не видно.
  • Завдяки використанню електродвигуна він малошумний.
  • Його на 90% зроблено з полімерних радіо прозорих матеріалів. Разом з малим розміром дуже ускладнюється можливість його виявлення методом радіолокації, відзначають його розробники.
  • Може передавати відеолінк на 25 км з робочою висотою 200-800 метрів.
  • Працює у режимі мовчання: може проводити розвідку без випромінювань. Оператор задає маршрут польоту, після чого здійснюється розвідка с записом інформації (відеопотоку з поточними координатами) на бортовий пристрій.
  • Якщо дрон виявили та використали на нього GPS-глушник, спрацює інерційний протокол, який автоматично поверне його на початкову точку без використання GPS.

Що означає серійне виробництво

За словами Ігоря Криничка, серійне виробництво дронів уже вдалося запустити, а також налагодити зв’язки з виробниками потрібних деталей, не лише китайськими, а й з ізраїльськими, канадськими, тайванськими та з інших країн. Він також розповів виданню, що комісія Міноборони надала дозвіл на використання дронів військовими. Але про держзакупівлі не йдеться, ці дрони купляють волонтери.

У команді розповіли, що вже є відгуки від українських військових про роботу Sirko з Куп’янського напрямку, Херсонщини, Миколаївської області. Протягом червня армії відвантажили біля 100 дронів, а серійне виробництво дозволить випускати по 800-1000 БПЛА на місяць.

Зараз харківська команда працює над новим Sirko 2, а також над ударною версією цього БПЛА.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук