IT Dnipro Community стало першим кластером, який впроваджує свою IT-експертизу в military-tech проєкти

У сучасній війні все вирішують технології. Враховуючи перевагу ворога в кількості людей та озброєнні, ЗСУ відповідають асиметрично — якістю, а також сучасними технологічними рішеннями. Тут на допомогу українським воїнам приходить military-tech або ж, простою мовою — високотехнологічні військові рішення, які допомагають ефективно знищувати окупантів та зберігати життя бійців. Розповідаємо про напрям military-tech на прикладі IT Dnipro Community, яке стало першим кластером, що надає технологічну допомогу ЗСУ.

Початок вторгнення та розуміння необхідності технологічних рішень для ЗСУ

З перших днів повномасштабної війни IT Dnipro Community направило всі зусилля на підтримку ЗСУ. Спільнота швидко адаптувалась до нових реалій, переорієнтувавши свій фокус на проєкти Military – Tech (далі — Miltech), які згодом переросли у цілий напрям.

«Звичайно, спершу кожна компанія-учасниця мала подбати про найголовніше — безпеку своїх співробітників та закриття критично важливих потреб для ЗСУ. На декілька місяців ми разом мобілізували всі свої зусилля, щоб задовольнити невідкладні запити захисників. IT Dnipro Community організовувало пошук та закупівлю бронежилетів, касок, автівок, тепловізорів, рацій, турнікетів, аптечок тощо», — розповідає виконавчий директор ITDC Євген Гостіщев.

З часом у спільноті зрозуміли, що їхнє головне призначення — це впровадження експертизи у сфері сучасних IT-рішень для ЗСУ.

«Ми проводили спільні зустрічі, дізнавались із першоджерел про ситуацію на фронті, ділились досвідом з актуальних питань щодо допомоги, і розуміючи реальні потреби, спільно прийшли до того, що повинні впроваджувати свій технологічний досвід в проєкти для нашої армії», — говорять у спільноті. 

Як в IT Dnipro Community розпочали впровадження Miltech-напряму

У березні та квітні 2022 року відбулись перші великі збори для військових, але влітку стало очевидно, що ЗСУ витримали найважчий удар. Місцями вони переходили в контрнаступ, забезпечення армії стало на рейки та не потребувало активних дій щодо закупівлі необхідного обладнання, тому ком’юніті сфокусувалось на ефективному впроваджені своєї експертизи, знань та зв’язків. 

На цей час вже сформувався багатий досвід взаємодії з різними підрозділами, був зворотний зв’язок, ставали зрозумілими основні побажання та потреби. Найбільше спілкування відбувалося із 3-ю ОШБ, 93-ю бригадою Холодний Яр, бригадою тактичної авіації, підрозділом СБУ Альфа, підрозділом зв’язку ОК Схід, мобільними підрозділами ППО Дніпра та іншими.

Завдяки систематичній підтримці та спільним зусиллям учасників IT Dnipro Community було запущено відразу декілька інноваційних проєктів та створено новий напрям діяльності — Miltech ITDC.

Керівником напряму став Олександр Кузьменко, член Наглядової Ради IT Dnipro Community. Він аналізує потреби ЗСУ, ініціює та відповідає за Miltech-проєкти, бере участь у розробці технічних рішень та допомагає у розв’язанні інфраструктурних питань.

«Напрям Miltech в IT Dnipro Community має велике значення для підтримки ЗСУ. Навчання військових, вдосконалення інфраструктури, розробка та запровадження передових технологій є важливим внеском у сучасну обороноздатність України», — говорить Олександр.

Еволюція Miltech ITDC: від першого проєкту до окремого напряму діяльності

Ідея першого великого проєкту «Мережі та зв’язок» виникла завдяки досвіду взаємодії із військовими зв’язківцями. Ініціатори напряму виявили прогалину в розбудові мережевої інфраструктури та звернули увагу на недостатню кількість фахівців з необхідними знаннями. Провідні фахівці IT Dnipro Community організували практичні заняття для Збройних Сил.

Навчання охоплює побудову безпечних мереж, IP-телефонію, що забезпечує надійний зв’язок в умовах бойових дій. Це дозволяє військовим здійснювати швидку та захищену передачу інформації та забезпечувати ефективне управління в умовах сучасних бойових операцій. Навчання вже пройшли понад 50 військовослужбовців, і на сьогодні утворилась певна черга.

«Проєкт «Мережі та зв’язок» виявився надзвичайно корисним, оскільки він допомагає в побудові безпечних мереж та забезпечує надійний зв’язок у бойових умовах. Це не лише підвищує ефективність управління та обміну інформацією, але й забезпечує надійний захист даних», — розповідає Олександр.

Ініціатори проєкту спостерігали за навчанням першої групи зв’язківців та їх реакцією на роботу мережевого обладнання enterprise-рівня, яке дозволяє швидше і якісніше будувати захищені мережі. У зв’язку з цим виникла ідея закупити мережеве обладнання, на якому військові будуть навчатися, а потім поїдуть до своїх частин не тільки зі знаннями, а й з цим же обладнанням. Цей підхід дозволив навчати військових і відразу покращувати інфраструктуру ЗСУ. Так виник наступний проєкт під назвою «Вдосконалення інфраструктури ЗСУ». Йдеться про покращення серверної та мережевої інфраструктури, яка підвищує ефективність командного контролю, обміну розвідувальною інформацією та координації дій між військовими підрозділами. 

Школа для майбутніх пілотів FPV-дронів в рамках Miltech:

Ще наприкінці 2022 року IT Dnipro Community розпочало цікавитись FPV-дронами. Усе почалося з ідеї розробки FPV-дрону з «особливостями». Зібравши невеликий R&D-центр, команда розробників почала експериментувати з різними сетапами дронів для виконання різноманітних завдань. Прототипи стали об’єктом тестування та постійного технічного вдосконалення.

Після цього Miltech-напрям долучився до української розробки системи дальнього зв’язку для FPV-дронів. Під час роботи виявилось, що пересісти з Mavic на FPV — це складна задача, якій треба навчати. У кожного дрона своя специфіка керування, яка вимагає більшої вправності та швидких реакцій. Школа для майбутніх пілотів FPV-дронів стала відповіддю на цю потребу. У її програму входить навчання пілотів основам польоту, техніці пілотування, стратегіям маневрування та безпековим протоколам поведінки. Учасники отримують теоретичні знання та практичні навички, які дозволяють їм стати вправними пілотами FPV-дронів.

Окрім цього, представники Miltech напряму ITDC беруть участь в розробках проєкту «Нічний водій 2.0», технічних рішень для multipurpose дронів, спеціалізованих мобільних додатків та впровадженні технології штучного інтелекту на користь обороноздатності.

Задля ефективного, оперативного випробування та впровадження технічних рішень керівник напрямку особисто виїжджає до зон бойових дій. 

Серед іншої допомоги ЗСУ від IT Dnipro Community можна згадати закриття нагальних потреб на суму понад 20 млн грн — це машини, бронежилети, шоломи, рації із захистом зв’язку, портативні радіостанції, медикаменти та турнікети, обладнання та техніка для військових частин. Також надається підтримка безперебійної роботи компаній-учасниць (Starlink, Зарядні станції Bluetti тощо). 

Окремо варто виділити придбання безпілотного авіаційного комплексу А1-СМ «Фурія». IT Dnipro Community реалізувало цей проєкт у партнерстві з ГО «Фундація Течія». Проєкт обійшовся у 4,3 млн грн, все було виготовлено та передано ЗСУ у стислі терміни.

«Пташки літають в повному складі, бачили степи та посадки півдня, а також околиці Бахмута», — розповідає Євген Гостіщев.

Робота IT Dnipro Community в напрямі Military-Tech стала прикладом того, як технологічні знання та експертність можуть змінити хід війни та забезпечити успіх нашим військовим у боротьбі з окупантами. IT Dnipro Community та Збройні Сили України продовжують активно співпрацювати та розвиватися у щільній взаємодії, прискорюючи прогрес у сфері технологій та безпеки. Лише колективні зусилля і розуміння спільної мети можуть забезпечити перемогу України. 

Дякуємо українським воїнам, а також всім компаніям-учасницям IT Dnipro Community за вагомий внесок в Military-Tech напрямок країни. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук