Українці взяли участь у створені нової колекції культових BE@RBRICK, розробивши аудіосистему

Bearbrick (Be@rbrick) – це колекційні фігурки ведмедя, розроблені і вироблені японською компанією MediCom Toy Incorporated. За 20 років своєї історії BE@RBRICK став попкультурним феноменом, на них полюють колекціонери з усього світу. Через обмежені тиражі, що ніколи не перевидаються, на «ведмедів» завжди чималий попит.

Зображення в цьому матеріалі: DTF

Колекції BE@RBRICK випускають у колаборації з відомими брендами та митцями, і зазвичай одна від одної вони відрізнялися лише дизайном фігурки. Але у 2023 році MediCom Toy представив технологічний продукт — портативну аудіоколонку, яку розробила українська компанія Rinaro Isodynamics.

Про те, як Rinaro Isodynamics вдалося зробити колаборацію з MediCom Toy, в інтервʼю DTF розповів засновник компанії Павло Шиманович. AIN.UA обрав найцікавіше.

Як все починалося

  • Компанія Rinaro Isodynamics має 30-річну історію, заснована в Україні ще за часів радянського союзу та спеціалізується на технологіях у сфері акустики. Компанія має науково-дослідні та виробничі потужності в Польщі та Україні, команда налічує понад 30 осіб. На рахунку Rinaro Isodynamics – більше 60 патентів.
Фото з сайту Rinaro Isodynamics
  • У 2018 року разом з румунським аудіобрендом Meze Audio українці створили флагманські навушники Empyrean, які стали доволі успішними та медійними. Про них багато писали профільні світові медіа, зокрема японські.
  • Навушники прийшлися довподоби одному з членів команди MediCom Toy. З цього почалося знайомство, яке призвело до колаборації. 
  • Виробництво відбувається на сертифікованих підприємствах у Китаї під контролем MediCom Toy. Але спроектували продукт повністю українці. Над проектом працювало більше 20 інженерів, загальний час, який витратили на розробку – понад 20 000 годин. Нижче розповідаємо про складнощі та інженерні ноу-хау, до яких прийшли Rinaro Isodynamics в рамках роботи над колаборацією.

Як вдалося зробити з фігурок – аудіосистему

  • Rinaro Isodynamics треба було не просто створити аудіосистему, а інтегрувати її в фігурку ведмедя висотою 28 сантиметрів (такий вже непохитний стандарт у BE@RBRICK), зберігаючи при цьому якість звуку.
  • Пошук акустичного рішення був досить тривалим.

«В акустиці що більший об’єм, то легше досягти потрібних акустичних параметрів і звучання. У випадку з BE@RBRICK акустичним об’ємом могла бути лише голова, яка складає менше третини від загального об’єму фігури. Тож це була перша і одна з найбільших проблем — отримати якісний звук у такому обмеженому об’ємі. І лише щоб розв’язати це завдання, ми витратили майже рік, – розповідає Шиманович.

Ми фактично з нуля спроєктували нові динаміки, спеціально призначені для роботи в цьому надзвичайно обмеженому акустичному об’ємі, тоді як класичні розробники зазвичай роблять навпаки: беруть за основу наявний динамік і вже навколо нього утворюють акустичний дизайн, щоб досягти потрібного результату та звучання».

  • У колонці 214 деталей, кожна з яких створена з нуля. Вона повністю повторює оригінальну форму ведмедя, в ній усе рухається — повертаються руки, голова, тулуб.
  • Є лише кілька елементів, які візуально відрізняють колонку від стандартного BE@RBRICK 400 % — це чотири динаміки в голові, закриті акустичними сітками, кнопка керування на тильній стороні пояса і роз’єм USB-C для заряджання.
  • У проєкті чимало цікавих інженерних рішень, частину з яких українці запатентували. Наприклад, систему динаміків, спроектована таким чином, щоб звукове поле рівномірно розповсюджувався навколо колонки. Це дає змогу вільно переміщувати її у просторі без погіршення якості звучання залежно від її положення. Що дуже важливо для портативної аудіоколонки.

Як виглядає та працює колонка

  • У першому релізі, окрім прозорого, буде ще тонований прозорий, а також чорний непрозорий дизайн.
  • Керування колонкою звели однієї кнопки: увімкнути або вимкнути – 2-секундне натискання, перевести у режим Bluetooth-з’єднання – короткий клік.
  • Кисті ведмедя використовуються для керування потоковим аудіо: одна рука регулює гучність, інша — перемикає трек вперед/назад.
  • Також спроєктували змінну батарею, щоб максимально подовжити життя аудіо-BE@RBRICK.

Чому це цікаво

Це – не перший технологічний реліз BE@RBRICK. У 2010 році у MediCom Toy була колаборація з японською компанією RADIUS, яка називалася BE@RBRICK SPEAKER SYSTEM — її досі можна знайти в колекціонерів чи на перепродажі. Це була дротова підставка, у яку вставлявся iPod чи iPhone 4 (на той момент це була остання модель) – і можна було програвати з нього музику.

Але Rinaro Isodynamics зробили принципово інший продукт – портативну аудіосистему вищого рівня інжинірингу, якості, звуку та й узагалі технологій. Це – перша портативна аудіоколонка BE@RBRICK.

В українській компанії сподіваються, що колекція сподобається поціновувачам BE@RBRICK.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук