«Два дні не сплю, бо граю»: чому всі говорять про гру Baldur’s Gate 3

3 серпня 2023 року вийшла нова RPG Baldur’s Gate 3: користувачі уже лишають про неї захоплені відгуки, а на Steam вона б’є рекорди по одночасній кількості гравців, обійшовши Valheim та Apex Legends. AIN.UA нагадує історію цієї серії ігор та розповідає, чому третій Baldur’s Gate 3 — такий популярний.

Тут і надалі зображення Larian Studios

Історія гри

Baldur’s Gate — одна із найстаріших та найупізнаваніших рольових комп’ютерних ігор: перша гра для ПК вийшла ще 1998 року. Це була класична ізометрична RPG (тобто ігрове поле та персонажі на екрані видимі в ізометричній проекції) із покроковим боєм, складною історією і не менш складною ігровою механікою.

Як виглядала перша Baldur’s Gate, і то, здається, це вже гра з HD-паком (зображення зі Steam)

Щодо механіки все насправді пояснюється просто: усі правила, за якими прокачується та воює персонаж, а також локації гри та її лор (тобто, історія) базовані на кампанії настільної гри Forgotten Realms Dungeons & Dragons. Тобто, для любителів D&D Baldur’s Gate був ніби «екранізація» улюбленої настолки. Грати у неї було складно, але й захопливо: у 90-х та на початку 2000-х зазвичай просто не було де «підглянути», як пройти чергове складне місце, або яку версію діалогу обрати.

Зображення Larian Studios

Разом із Neverwinter Nights (базованою на тій же самій кампанії), Planescape: Torment, серією Fallout, Arcanum, Baldur’s Gate і пізнішою Dragon Age: Origins увійшла до золотої класики рольових ігор. Для прихильників жанру вона, мабуть, посідає те саме місце, що й «Хороший, поганий, злий» для любителів вестерну.

Із розвитком Kickstarter у незалежних ігрових студій з’явився шанс робити ігри «для душі» і не збанкрутувати. Водночас з’явився і попит на «олдскульні» RPG, як у старі-добрі часи. Тож на нові ігри в такому стилі, типу Divinity: Original Sin або ж Pillars of Eternity розробники збирали мільйонні бюджети і підживили інтерес до старого жанру.

Бельгійська Larian Studios, розробник успішних Divinity: Original Sin 1 та 2, і стала працювати над третьою частиною Baldur’s Gate.

Звідки хайп

У підвищеної цікавості до третьої Baldur’s Gate — багато причин:

Зображення Larian Studios
  • Уже згаданий розробник: Larian Studios, якій вдалося випустити кілька ігор цього жанру, що достеменно відтворили відчуття «олдскульної RPG», але із сучасною графікою та анімацією.
  • Досі велика фанбаза настільних ігор D&D, і зокрема кампанії Forgotten Realms. Масова культура дедалі частіше звертається до теми старих комп’ютерних ігор та настолок: серіал «Дивні дива» починається з того, що герої грають у D&D, нещодавно вийшов фільм по Forgotten Realms із зірками першої величини — «Підземелля і дракони: честь злодіїв», отримавши за перші вихідні в США $38,5 млн; стріми кампаній D&D на Twitch та YouTube збирають мільйонні перегляди і таке інше.
Зображення Larian Studios
  • Той факт, що третя частина вийшла майже через 23 роки після другої.
  • І нарешті сама гра, в якої 97% позитивних відгуків на Steam в стилі «я два дні не спав, бо грав у цю гру», «що ти відгуки читаєш, купуй і бігом грай» або «ніколи раніше не грав у D&D, і ця гра відкрила мені очі на новий вайб у іграх».
  • У оглядах ігрових видань вона також отримує золоті зірочки: «Розмір гри та захопливі квести приваблять і старих, і нових прихильників» (Gamerant), оглядач PC Gamer називає її «RPG своєї мрії», ніби з ігор на кшталт Ultima, Baldur’s Gate, Planescape: Torment, Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura, Pillars of Eternity, Divinity: Original Sin взяли найкраще і поєднали.
  • Користувачі також відзначають толерантність розробників до тем, що могли би вважатись непристойними: ще на екрані створення персонажа можна помилуватись, які він виглядатиме зовсім без одежі, та й ролик із ведмедем та білкою не у всіх лишив однозначні почуття.
  • Але більшість згодна в тому, що це — гідне продовження класичної серії.
  • Для української аудиторії в цьому релізі також є приємний бонус: є українська локалізація від «Шлякбитраф». У ігрової спільноти є питання до цього перекладу, але доступність української мови для такого гучного проекту в перший день релізу — це круто.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук