У Верховній раді ухвалили в цілому законопроект про підтримку малих виноробів №9030 та в першому читанні законопроект про виноробство №9139. Ці закони суттєво спрощують правила та норми для крафтових виробників вина та загалом регулюють виноробство на законодавчому рівні. Зокрема, вводяться коректні визначення видів вин та правила найменування продукції.
Разом з юристами Національної ресторанної асоціації ми розібрали, що ці законопроекти змінюють, впроваджують та визначають у виноробній діяльності.
Підтримка малих виноробів
Ухвалений в цілому законопроект №9030 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції» регулює діяльність малих та середній виробників виноробної продукції.
Цим законом пропонується спростити ведення господарської діяльності малих виробників. Зокрема пропонує:
- скасувати необхідності отримувати ліцензію виробника алкогольних напоїв за умови включення до новоствореного Реєстру малих виробництв виноробної продукції,
- зняти заборони щодо використання для виробництва вина виключно самостійно вирощеного винограду, плодів, ягід,
- зменшити вимоги до матеріально-технічної бази,
- ввести річну звітність замість щомісячної,
- дозволити розливати вина у металеві банки та кеги,
- зняти обмеження у наданні державної підтримки малим і середнім підприємцям.
Закон №9030 розширяє державну підтримку для малих та середніх виробників вин.
Щоб стати малим виробником виноробної продукції, суб’єкт господарювання повинен подати декларацію про початок виробництва алкогольних напоїв (вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових). Після цього його включають до Реєстру малих виробництв виноробної продукції.
У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що на момент розробки документу в Україні налічується лише 26 малих виробництв виноробної продукції, тоді як у 2013 році їхня кількість досягала сотні, а у 2018 – 52.
Завдяки цьому законопроекту держава очікує збільшення кількості саме малих виробництв виноробної продукції.
Загальне регулювання діяльності з виробництва вин
У першому читані уряд також ухвалив законопроект №9139 «Про виноград та продукти виноградарства». Він спрямований на комплексне регулювання діяльності з виробництва виноробної продукції. Зокрема:
- гармонізовано терміни та визначення із законодавством ЄС,
- визначено вимоги до маркування та використання географічних позначень,
- впроваджено правила представлення виноробної продукції,
- визначено принципи і порядок проведення перевірок та притягнення до відповідальності.
Документ також запускає єдину державну інформаційну систему «Виноградарсько-виноробний реєстр», що включатиме;
- відомості про виробників винограду; виробників виноробної продукції; виноградні ділянки;
- обов’язкові декларації та інші дані про виноробну продукцію.
Законопроект також регулює питання обігу вина, зокрема встановлює умови обігу вина із зареєстрованим географічним зазначенням (наприклад, Бордо, Шампань тощо). Дозволяється лише за наявності відповідного сертифіката.