До того, як відкрити кондитерську, Марія працювала маркетологинею та менеджеркою з продажу. Вигорівши, дівчина вирішила попрацювати у кав’ярні, присвятивши вільнй час виготовленню десертів на власній кухні. Згодом виникла ідея запустити бізнес – кондитерську «Номер Дому».
Журналістка AIN.Business поговорила з Марією про ідею, інвестиції, масштабування справи й плани на майбутнє.
Про ідею
Якось я побачила незнайому назву десерту – «фадж». Зробила партію для друзів, всім сподобалося і я вирішила, а чом би й не спробувати запустити бізнес? Мені ж нічого не заважає просто спробувати. Я навіть не припускала, що з мого захоплення виросте щось серйозне, і матиму власний професійний цех зі сертифікатами якості.
Мені хотілося створити щось таким, яким хочу саме я, аби ніхто не впливав на мої рішення. Тому й обмежень по часу в мене не було.
Над назвою довго думала, хотілося, аби вона легко запам’ятовувалася і викликала гарні асоціації в кожного, хто її читав. Я шукала її у всьому, що мене оточує, складала слова докупи, вигадувала нові, а потім подивилась через дорогу і проговорила про себе «номер дому Саксаганського, 16». О, як красиво звучить — «Номер Дому». Лого намалювала подруга від руки. Після цього я створила сторінку в Instagram й почала думати над асортиментом.

Коли постало питання про розширення, я написала в кондитерські, які знала. А раптом хтось може здати куточок на виробництві? Так я орендувала свій перший цех і навчилась сприймати інших кондитерів, як колег, а не конкурентів.
Про інвестиції
Перша інвестиція у справу була у 2015 році. Подруга дала мені 1000 грн, на які я купила інвентар та інгредієнти для першої партії. Ці кошти окупилися за місяць.
Всі наступні вливання робились шляхом прибутку з продажу й окуповувались в межах року.
Якщо ви тільки починаєте ваш бізнес, дуже раджу переглядати грантові програми. Три роки тому одна з таких допомогла мені закупити обладнання в цех та частково автоматизувати процеси. До цього в мене був один стіл, стелаж, холодильник та плита. Проте, цього було достатньо, аби почати виробництво самотужки.
Про перші солодощі та труднощі
Все почалося зі смаколиків фадж зі смаками, які подобалися особисто мені. Продавала перші набори у звичайних крафтових коробках майже по собівартості, тому що існування проекту для мене було більш важливим, ніж його прибутковість.
Рецептура самого фаджу, до речі, майже не змінилась, тобто смак крізь роки фактично залишився той самий. Якщо на початку я обрала не дуже зручну форму батончика, яку треба було різати, щоб скуштувати, з часом змінила її на форму цукерок, які зараз можна бачити в асортименті.


Найважче — зробити перший крок, а потім ця хвиля вже несе, що не встигаєш озирнутися, як шукаєш цех та помічницю. Перший час було складно пояснити, що фадж не пов’язаний із м’ясним фаршем, що це такий шоколадний десерт.
Інколи хотілось здатись й робити макарон, бо всі знають, що це таке. А ще цей десерт мав кращий попит, ніж фадж. Проте радію, що я не здалась, і фадж досі радує наших клієнтів.
Про факапи
Перші кілька років були сповнені помилок, але це допомогло направити вектор розвитку в правильному напрямку. Серед основного:
- намагалась одночасно працювати на основній роботі та готувати солодощі після, що спричиняло мою неуважність й призводило до різних дрібних помилок;
- я не рахувала фінансові показники, що відтягнуло момент перетворення «Номер Дому» в основну роботу.
Пам’ятаю, як знайомилась з менеджером відділу солодощів столичного магазину Good Wine. Продавати «Номер Дому» на полицях мережі – було мрією для мене. На зустріч привезла набір фаджу. Але в той момент, коли передавала пакет з коробочкою, зрозуміла, що це не той набір… Набір для менеджера Good Wine поїхав за іншою адресою. Я перепрошую, розвертаюсь і їду перехоплювати його, аби все сталося так, як планувалося.


Було соромно, але я визнала свою помилку та встигла доставити потрібний набір у потрібний час. Тоді для мене це здавалось кінцем світу, а зараз згадую цю історію з усмішкою. До речі, саме цей менеджер згодом і порадив мій фадж на полиці мережі для збільшення асортименту. Ми досі сміємось з цієї історії.
Про асортимент і виробництво
- Все почалося з 4 смаків фаджу, а зараз їх вже 13.
- Потім я захопилась шоколадом і додала спочатку три смаки шоколадок, тепер їх 15.
- На свята люблю створювати звірів з шоколаду, шоколадні іграшки на ялинку або шоколадні яєчка.
В цьому радість своєї справи, що ви можете створити абсолютно все, що захочете. Дуже захоплює спостерігати, як ідея перетворюється в готовий продукт, коригувати, збирати відгуки, а потім бачити результат.
Налагодження виробництва та знайомство з системою контролю якості HACCP припало якраз на період, коли я вирішила зайти в перший магазин. Це великий обсяг роботи, за який треба братись поступово, як то кажуть «куштувати частинами».


Зараз я працюю разом з кондитеркою. Ми удвох готуємо фадж та шоколадки. Більшість процесів включає ручну роботу, яку я дуже люблю та вважаю медитативною.
Після 24 лютого
З 24 лютого 2023 року пріоритети бренду кардинально змінились: якщо раніше 80% продажів були через партнерів (магазини/кав’ярні), і лише 20% були напряму через сторінку, то зараз навпаки.
Завдяки цьому я зрозуміла, що отримую більше задоволення та віддачі, коли можу напряму спілкуватись з людьми, дізнаватись, що саме їм сподобалось, що хотіли б нового спробувати, запам’ятовувати, коли в них день народження, підписувати листівки та читати «мені, як завжди». Це про емоції та про відносини, заради яких я і створювала «Номер Дому».
У просуванні продукції зараз дуже допомагає X (Twitter), на своїй сторінці я ділюсь виробничими моментами та процесами, з якими стикаються всі виробники харчової продукції.
AIN.Business й далі збирає історії малого та середнього бізнесу в Україні. Якщо вам є що розповісти, – заповніть форму:
Ці півтора року більшу частину прибутку я відправляю на закриття запитів для військових. В мене тато служить, тож я розумію, як швидко та активно потрібно реагувати зараз на запити військових, а мої покупці та аудиторія в цьому плані дуже свідомі.
Про ріст цін
З 24 лютого вартість основних інгредієнтів збільшилась більше, ніж на 70%, а ціни на солодощі я підняла в межах 30%.
Намагаюсь поступово підіймати, бо зараз такий час, що всім важко. Хочеться, аби смачні шоколадки людям були більш доступні.
Зараз найбільше мають попит:
- фадж з сирами (близько 1000 сирних цукерок в місяць);
- шоколадки з полуницею та бурбонською ваніллю, із солоною карамеллю та фундуком, кавою та ромом, грушею та блакитним сиром (по 100-120 шоколадок видів у місяць).


Плани на майбутнє
У «Номер Дому» з’явився ще один вектор розвитку. Рік тому я зробила пробні смаки варення. А цьогоріч вже отримала запит з магазину на велику партію. Тому зараз ми активно закриваємо варення.



Загалом, стараюсь нічого не планувати більше ніж на місяць, бо життя непередбачуване. А ще вірю, що попереду багато цікавих смаків шоколадок, і нових колекцій шоколадних звірів.
Після перемоги хочу відкрити свою маленьку кондитерську, куди люди будуть приходити й дивитись, як за склом готуються шоколадки й насолоджуватись своєю кавою з фаджем.
Раніше AIN.Business розповідав про те, як живе столичний бар Malevich після зміни власників: