Коли потрібен РРО/ПРРО при відправці товарів з післяплатою поштою — розʼяснення ДПС

Читати на RU

22 серпня відбувся круглий стіл з Данилом Гетманцевим (Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики) та ДПС України. На ньому податківці відповіли на низку поширених запитань з-боку ФОП, які займаються продажем товарів через інтернет. Податковий консультант Олександр Зарайський був присутній на івенті і переказав основні тези.

Він зазначив, що принципова позиція податкової: максимальна фіскалізація всіх операцій, пов’язаних із продажем товарів в інтернеті. Альтернативою фіскалізації може бути лише відмова від банківської таємниці та надання податковій доступу до рахунків платників у банках. Але оскільки суспільство не готове до скасування банківської таємниці, то єдиний варіант – максимальне застосування РРО/ПРРО при розрахунках.

Вимоги податкової до відправок товарів поштою

  • При продажі товарів на умовах післяплати з відправкою «Новою поштою» РРО/ПРРО потрібен, ця позиція незмінна і є однаковою й у податкової, і з боку влади.
  • Отримувати післяплату через NovaPay у вигляді готівки ФОП не має права – тільки на розрахунковий рахунок.
  • Продаж товарів на умовах післяплати з відправкою «Укрпоштою» і отриманням післяплати від «Укрпошти» на рахунок ФОП – РРО не потрібен.
  • У випадку, коли покупцю для оплати надаються реквізити в форматі IBAN – РРО не потрібен.

Видача чеків та повернення товару

  • У випадку продажу товарів через інтернет чек має бути виданий не пізніше, ніж у момент отримання товару. Тобто чек можна не вкладати у посилку, якщо покупцю видається електронний чек. Єдина умова – цей електронний чек має бути направлений/вручений покупцю не пізніше ніж у момент отримання товару на «Новій пошті».
  • У випадку отримання передплати через платіжні системи (LiqPay, EvoPay, WayForPay тощо) чек має бути направлений/вручений покупцю не пізніше ніж у момент отримання товару на «Новій пошті».
  • Якщо покупець не забрав товар і посилка повернулась, то у випадку, якщо передплата за товар не вносилась і повернення коштів відповідно не відбувається, акт про повернення не складається – достатньо документа із поштової/кур’єрської служби, щоби пробити це повернення по РРО/ПРРО.

Купівля товарів з-за кордону

  • ДПС України категорично проти того, щоб ФОП придбавав складнопобутові товари на закордонних маркетплейсах. При цьому юридичні особи, якщо отримують із закордону посилку, вартість якої менше 150 євро, надають під час перевірки інвойс. Але ФОПу в такому варіанті ДПС України відмовляє. За словами Зарайського, в ДПС таку позицію щодо ФОП не коментують.
  • Якщо це не складнопобутові товари (а також не ювелірка, медикаменти і товари медпризначення), документи на товар не потрібні.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук