Уряд Британії витратив 100 млн фунтів на чіпи для AI. Бояться випасти з AI-гонки

Уряд Ріші Сунака направив 100 млн фунтів коштів на закупівлю чіпів, що потрібні для роботи з системами штучного інтелекту. Про це пише The Telegrapf.

  • Уряд Британії веде переговори з Nvidia, AMD та Intel про закупівлю залізу. Мова йде про тисячі чіпів. 
  • Все, що вдастся закупити, буде направлене в ініціативу Research & Innovation, котру запустив британський уряд. За словами премʼєр-міністра, Велика Британія не має випасти з гонки навколи штучного інтелекту, а тому країна також повина на урядовому рівні інвестувати в нові технології. Доступ до чіпів отримають британські науковці та дослідники, що зможуть тренувати та тестувати різні системи.
  • Очікується, що в майбутньому суму інвестицій на закупівлю збільшать у кілька разів, оскільки 100 млн фунтів недостатньо, щоб конкурувати з урядами США чи Китаю, а тим більше великими технологічними компаніями. Сам Сунак стверджує, що його амбіція — зробити Британію лідером як мінімум у Європі. 
  • Конкуренція між країнами вже існує: раніше 3000 чіпів H100 по ціні $40 000 за штуку закупив уряд Саудівської Аравії. 

Чому це цікаво: видання вказує на той факт, що чіпи купуються за гроші платників податків і одразу ж виникає питання, наскільки доцільно державі витрачати на подібне гроші. В той же час зрозуміло, що державні та non-profit проекти не можуть собі дозволити значні інвестиції у подібні проекти і без підтримки держави отримати доступ до систем у них просто немає можливості. Самі ж уряди, які зацікавлені у розвитку науки та нових технологій, також не можуть ігнорувати сучасні тенденції та економити на їх підтримці.  

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук