Венчурні інвестиції у Європі скоротилися на 61%. Стартапи згортають розширення і скорочують співробітників

Згідно з даними PitchBook Data, обсяг фондів венчурного капіталу, інвестованих у Європу, скоротився на 61% у першій половині 2023 року. Як повідомляє The Wall Street Journal, підвищена прибутковість облігацій та інших відносно безпечних інвестицій, відвернула багатьох європейських інвесторів від більш ризикованих та менш знайомих класів активів, таких як стартапи.

  • Боротьба за залучення коштів є новою реальністю для тисяч європейських стартапів, багатьом з яких довелося скоротити плани розширення, оскільки об’єми венчурних інвестицій продовжують падати після повільного економічного зростання та зростання процентних ставок.
  • Підвищена прибутковість, яку зараз пропонують облігації та інші відносно безпечні інвестиції, відвернула багатьох європейських інвесторів від більш ризикованих, та менш їм знайомих активів, таких як стартапи.
  • Фінансування венчурного капіталу також значно скоротилося і в США, але рецесія венчурного капіталу в Європі є особливо глибокою, що відображає мінливість бази інвесторів.
  • Згідно з даними PitchBook Data, обсяг фондів венчурного капіталу, інвестованих у Європу, скоротився на 61% у першій половині цього року порівняно з тим самим періодом 2022 року.
  • Також, відповідно до PitchBook, сума грошей, зібрана фондами, які продають свої пакети акцій у стартапах через IPO або продажами компаніям приватного капіталу, цього року знизиться приблизно на 80%.

Як це вплинуло на європейський ринок?

  • Банк розвитку Європейського Союзу, Європейський інвестиційний банк і п’ять членів блоку намагаються подолати дефіцит фінансування і на початку цього року пообіцяли виділити 3,75 млрд євро для фінансування європейських технологічних компаній.
  • Проте це ще не дуже допомогло. Не маючи легкого доступу до фінансування, стартапи скорочують витрати та згортають свої плани розвитку. GoStudent, австрійська цифрова освітня компанія, звільнила понад 10% своєї робочої сили та пішла з ринку США. Glovo, іспанська компанія з доставки, на початку цього року звільнила 250 людей, тобто близько 7% своїх співробітників.
  • Попри те, що деякі розширення штатів все ще тривають, особливо у секторах, що швидко розвиваються (таких як штучний інтелект), наразі в Німеччині приблизно вдвічі менше вакансій у сфері технологій, ніж рік тому.

Чому це цікаво?

Багато європейських інвесторів, які інвестували в стартапи в останні роки, були заможними родинами, які часто інстинктивно віддавали перевагу передбачуваним активам, таким як облігації, але не могли досягти прибутку в епоху наднизьких процентних ставок. 

Зараз, зі зростанням процентних ставок і високою оцінкою технологічних стартапів багато з так званих сімейних офісів, які інвестують гроші для таких сімей, повертаються до своїх звичних інструментів інвестування, ігноруючи стартапи.

Крихкість фінансування стартапів ставить під загрозу мету Європи сприяти створенню нових підприємств і секторів — у сфері, де вона довгий час відставала від США — залишаючи регіон надмірно залежним від давно створених компаній і галузей.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук