Cкладський робочий відкладав кошти за принципом FIRE та вийшов на пенсію у 28 років

1
Читати на RU

Дейв Гоу пішов на пенсію у 28 років, пропрацювавши лише 10 років на складах у Перті, Австралія. Як повідомляє Livewire Markets, для цього Дейв постійно інвестував у ETF та LIC і дотримувався простого набору принципів — витрачати менше та інвестувати більше. Такий принцип більш відомий як «рання пенсія» або ж FIRE.

В короткому інтерв’ю для Livewire Markets Дейв Гоу розповів про свій інвестиційний підхід, чому він змінив свою думку щодо власності та як досяг фінансової свободи в такому молодому віці. Редакція AIN.UA виконала переклад.

Скільки вам років і як довго ви інвестуєте?

Дейв Гоу. Джерело: Livewire Markets

Мені 34 роки, і я інвестую 15 років (якщо врахувати ощадний рахунок із високими відсотками). Але якщо ми говоримо про справжні інвестиції, такі як майно та акції, то виходить 13 років.

Яка ваша мета від інвестування?

З першого дня ціль інвестування полягала в тому, щоб просто створити достатньо заощаджень для життя, щоб потім я міг вибирати, як витрачати свій час. Це завжди було про свободу.

На щастя, завдяки наполегливій праці та частці удачі я зміг дійти до цього кілька років тому разом зі своїм партнером. Я залишив свою штатну роботу на складі і ніколи не озирався назад. Тепер я маю змогу жити так, як це є для мене більш значущим, зокрема допомагати іншим, пишучи, займаючись волонтерством і проводячи більше часу зі своїм партнером і нашим собакою. 

Тож мій спосіб життя, по суті, спосіб життя людини, яка напівпенсійно працює. Я все ще продуктивний, але це необов’язково.

Які продукти ви використовуєте для реалізації своєї стратегії?

Протягом багатьох років я використовував власність, окремі акції, LIC та ETF. Сьогодні портфель складається з двох ETF, двох REIT і одного LIC.

Як би ви описали свою стратегію?

На початку портфель був 100% власністю для збільшення капіталу. Як і більшість австралійців, це єдина концепція, яку ми зрозуміли. 

Я також зрозумів, що вихід на пенсію коштом орендної плати (або переведення капіталу) ніколи не спрацює протягом будь-якого розумного періоду часу. Тоді я наткнувся на ідею інвестування в акції для отримання дивідендного доходу та вчення Пітера Торнхілла. Лампочка спалахнула, коли я дізнався, наскільки ефективні акції для отримання прибутку (особливо в Австралії), без жодних витрат чи головного болю, пов’язаних із власністю.

Щоб описати стратегію зараз: це, по суті, невелика група відносно нудних і диверсифікованих інвестицій, зосереджених переважно на річному грошовому потоці, який вона викидає з часом. Мета полягає в тому, щоб просто продовжувати збільшувати наші активи та спостерігати за зростанням дивідендного доходу, оскільки ми використовуємо його для фінансування нашого способу життя та благодійних пожертвувань.

Чи можете ви розповісти мені про свою найгіршу інвестицію?

Я міг би навести вам кілька прикладів! Ми тримаємо деякі об’єкти в Перті понад 10 років, які мали відносно обмежений ріст. Звичайно, це не збитки, але якщо взяти до уваги витрати на утримання, тривалість часу та ризик кредитного плеча, це були досить погані інвестиції.

У нас також було кілька втрат на 50%, коли ми намагалися вибрати окремі акції. Двома з них були Retail Food Group і Collection House (тепер вилучено з біржі). Я думаю, що вони обидва зараз або збанкрутували, або близькі до цього.

Велика кількість несподіваних проблем, з якими можуть зіткнутися компанії, досить дивна. З індексним фондом або диверсифікованим LIC ви навіть не бачите цих проблем, оскільки все це поглинається, усереднюється кращими виконавцями та приховано від вас усередині портфеля. Це значно полегшує роботу, оскільки ви просто продовжуєте купувати та дозволяєте довгостроковим переможцям рухати ринок.

Чи є урок, який ви засвоїли як інвестор, який потенційно міг би допомогти іншим?

Будьте простими та зосередьтеся на загальній картині. Занадто часто ми надто ускладнюємо інвестування, коли все може бути надзвичайно простим. Це наш розум (і іноді маркетологи) заважає нам і переконує нас, що щось більш складне має бути кращим.

Уоррен Баффет каже, що в інвестуванні «Немає додаткових балів за ступінь складності». Це так і є. Ми часто охоче намагаємося грати в цю інвестиційну гру в «жорсткому режимі», вважаючи себе розумнішими, ніж є насправді. Ніби у нас є якийсь унікальний погляд, про який ніхто інший не думав. Або ми можемо читати ті самі новини, що й усі інші, але якось знати, куди ринок рухається далі.

Це все велика трата часу, енергії та грошей. Мало того, це абсолютно непотрібно, коли справа доходить до створення багатства та досягнення ваших довгострокових цілей. Важливо, наскільки повторюваним є ваш процес і наскільки простою є ваша стратегія. Тому що це те, що визначить, чи зможете ви дотримуватися цього. І саме це гарантує, що ви врешті-решт досягнете своїх цілей.

Майте стратегію, яка базується на простих речах: сильній звичці заощаджувати та постійному поповненні портфеля активів, якими ви можете володіти понад 50 років.

Які у вас плани на майбутнє?

Я живу поруч із великим озером і системою водно-болотних угідь, де є популяція змієшиїх черепах. Відтоді, як переїхав сюди шість років тому і дізнався про неприємності, з якими вони стикаються (їх збивають машини, з’їдають лисиці, нападають ворони), я допомагаю цим черепахам різними способами.

Один із способів — допомогти їм безпечно переходити дорогу, коли вони шукають місце для відкладання яєць під час сезону кладки. Деякі з них насправді риють нори та ховають свої яйця в нашому саду. Тож ми захищаємо ці гнізда кришками.

Я захоплююся тваринами та дикою природою, тому моя ціль полягає в тому, щоб ми могли щороку передавати все більші суми грошей природоохоронним організаціям. Так само, як мені подобається бачити, як мій дохід від інвестицій зростає з часом, цікаво думати про збільшення суми пожертвувань, які ми можемо робити щороку. 

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук