Що пропонує альтернативний законопроект про декриміналізацію порно (ніяких OnlyFans!)

Читати на RU

Депутати підготували альтернативний законопроект про декриміналізацію порно в Україні. Його автор – Владлен Неклюдов від «Слуга народу». Текст законопроекту опублікував в своєму Telegram Ярослав Залізняк, і, якщо коротко, він не зовсім за «декриміналізацію», а радше, навпаки.

«Прочитав альтернативний законопроект до декриміналізації порно від депутата Неклюдова (Слуга народу), який сьогодні збираються реєструвати. Можна було сміливо називати «Про захист прав корумпованих правоохоронців», – пише Железняк.

Я дуже сподіваюся, що автор цієї ініціативи пан Неклюдов справді намагався захистити дітей, як вказує у пояснювальній. Чи навіть заборонити українцям «викликати сексуальне збудження». І лише випадково замість цього посилив повноваження силовиків шантажувати за приватні нюдси».

Він також перерахував основні положення, які пропонуються документом:

  • Альтернативний законопроект зберігає право відкрити кримінальну справу, як і зараз, за будь-який порноконтент. І платний, і особисті ню-переписки. Тобто, по суті нічого не змінюється.
  • Єдина зміна – пропонується більш суворе покарання:
    • мінімум 85 000 грн штрафу (вп’ятеро вище, ніж зараз),
    • максимум – 12 років в’язниці (майже як за умисне вбивство).

Трохи цікавих формулювань

Під порнографією у цій статті пропонується розуміти «вульгарно-натуралістичну, цинічну, непристойну фіксацію статевих актів, самоцільну або спеціальну демонстрацію геніталій, антиетичних сцен статевого акту, сексуальних збочень, зарисовок з натури, які мають на меті викликати сексуальне збудження«.

Щодо декриміналізації, в документі вдалося знайти лише один абзац:

«Не підлягає кримінальній відповідальності особа за зберігання, перевезення, пересилання чи інше переміщення, а також виготовлення творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру, кіно- та відеопродукції, комп’ютерних програм порнографічного характеру (за виключенням створених без згоди особи, яка на них зображена) з особистих, крім корисливих, мотивів, якщо такі дії вчинені без мети збуту чи розповсюдження».

Тобто, ніяких OnlyFans, громадяни!

І чи вважатиметься «розповсюдженням» надсилання комусь у приватні повідомлення власних нюдсів, наприклад (які мають на меті викликати сексуальне збудження, як описано в законопроекті)? Залежить від того, як трактуватимуть це правоохоронці.

Нагадаємо, в оригінальному законопроекті здорової людини, навпаки, пропонується позбавити українців відповідальності за комерційну (і будь-яку) порнографію, окрім випадків, коли такий контент комусь зашкодив.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук