Україна організувала наймасовішу атаку дронів на росію. Як це вдалося?

Читати на RU

30 серпня Україна здійснила наймасштабнішу атаку безпілотників на російську територію, атакувавши одразу шість регіонів країни. The Economist розповів, як організовуються такі атаки, хто фінансує розробку та закупівлю безпілотників в Україні, та як ми вигадуємо нові асиметричні способи використання дронів.

Як Україна використовує дрони?

30 серпня Україна здійснила наймасштабнішу атаку безпілотників на російську територію, атакувавши шість регіонів. Як повідомляється, у місті Псков безпілотники вдарили по аеропорту, пошкодивши чотири транспортні літаки.

А до цього, 25 серпня українські розробники безпілотників здійснили атаку на військову базу росіян в глибині Криму. Цю атаку 25 серпня описують як тестовий запуск, причому багато пристроїв у групі безпілотників були експериментальними прототипами.

Це був жалюгідний тиждень для кремля, який ніяк не може пояснити більше дюжини безпілотників, що влучали в серце москви, неодноразове закриття великих аеропортів і незрозумілі вибухи на збройових заводах, аеродромах, складах палива та залізницях.

Джерело, близьке до розробників «Морока» – одного з прототипів безпілотників, які використовувалися в Кримській операції -, каже, що нова авіаційна ударна потужність України є результатом «насіння, посіяного багато місяців тому».

Як влаштована розробка дронів в Україні?

Програми розробки власних безпілотників в Україні розвинулись здебільшого без державного фінансування, покладаючись на наполегливу працю волонтерів та підтримку благодійників. Але, як і перед іншими розробниками, перед командою «Морока» зараз стоїть складне завдання отримати ресурси для збільшення масштабів виробництва.

Українська програма дронів зумовлена ​​необхідністю. росія — ядерна держава, і почала війну з явною перевагою в далекобійних потужностях. Пізніше вона додатково почала закуповувати в Ірану дешеві, але ефективні безпілотники-камікадзе Shahed. Україні, з іншого боку, не дозволяють використовувати зброю, надану Заходом, для ударів по самій росії, тому українці шукають інші способи завдати удару у відповідь.

Частково відповіддю була розробка нових ракет або перепрофілювання старих: старовинна ракета «земля-повітря» С-200 тепер використовується в режимі «земля-земля». Модернізовані С-200 відповідальні за деякі з нещодавніх атак на контрольованих росією територіях. Тим часом мережа волонтерів і урядових груп намагаються розробити нові українські дрони.

Хто організовує роботу та атаки?

Як не дивно, українська програма безпілотників не має єдиної командної чи закупівельної структури. Декілька державних організацій, у тому числі всі розвідувальні агентства, мають власні програми з безпілотників.

Ці команди автономно організовані та не спілкуються один з одним – що сприяє безпеці та конкуренції, але може ускладнити оптимізацію та масове виробництво.

Уряд, а особливо Міністерство цифрової трансформації, намагався оптимізувати фінансування та усунути бюрократичну тяганину. Але бюрократія, корупція та приватні інтереси в українській збройовій промисловості продовжують гальмувати розвиток.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук