Українці з KazhanFLY запустили кампанію по збору FPV-дронів за 240 євро. Як долучитися?

Айтівці-волонтери з проекту KazhanFLY запустили ініціативу по збірці дронів Social Drone UA. Ідея полягає в тому, щоб залучити всіх охочих до збірки бюджетних FPV-дронів і таким чином здешевити та масштабувати виробництво. Куратор проекту Олексій Асанов називає цей підхід децентралізованим виробництвом FPV-дронів, вартість який становитиме всього 240 євро. AIN.UA розповідає, як це працює та як долучитися.

В чому проблема

FPV-дрони – дуже потрібні ЗСУ для ефективної оборони та наступальних дій. Раніше ми вже розповідали, в чому їх особливість (докладніше про це – в матеріалі за посиланням нижче).

Проблема в тому, що таких дронів потрібно дуже багато, а налагодити їх виробництво непросто. Як відмічають в KazhanSKY, навіть на те, щоб робити 1000 одиниць дронів на місяць, потрібно близько 500 000 євро для закупівлі складових на два місяці вперед, плюс додаткові витрати на розмитнення, податки, оренду та інше. В результаті, на ринку України вартість таких дронів складає 400-600 євро.

В KazhanSKY придумали, як збирати дрони, вартість яких буде складати всього 240 євро. Для цього децентралізували процес збору: долучитися може будь-хто, хто вміє працювати з паяльником, з будь-якого куточку України – віддалено.

«Механіка проста: ми долучаємо людей до закритої групи після перевірки, надаємо інструкції, як зібрати кошти на 1-2 дрони (240-480 євро), де і які складові замовити, як зібрати дрон, – розповів Асанов редактору AIN.UA.

Після збірки дрони передаються нам на налаштування і випробувальні польоти. Після перевірки ми відправляємо дрони по запитах того, хто збирав, або по наших».

Переваги такого підходу, за його словами, в тому, що вартість хорошого FPV-дрона, який може летіти до 5-8 км з навантаженням в 1,5 кг, знижується до 240 євро. По суті це дрон за ціною вартості складові з AliExpress.

«Social Drone UA – це можливість масштабувати виробництво, максимально зменшуючи вартість дрона, оскільки не треба оренду платити, податки на ввезення, зарплати та багато іншого», – зазначає Олексій.

Окрім того, нівелюються ризики знищення виробництва, відсутні будь-які корупційні складові.

Як долучитися?

Проект Social Drone UA запустили 3 тижні тому, за цей час до нього долучилися 73 людини, ще 22 проходять перевірку.

«Вже багато волонтерів отримали складові і переходять до етапу пайки, а позавчора було протестовано перший зібраний дрон», – ділиться Олексій.

Приєднатися до проекту можна за посиланням.

Нагадаємо, KazhanFLY – це команда волонтерів, яка займається проектуванням та виробництвом систем скидання для дронів. Проект починався з ініціативи українських програмістів Олексія Асанова, Олексія Фурдило та Олександра Таланова. Пізніше до них долучилися інші команди під керівництвом Віталія та Гаріка Сільничих та інженер Олег Беличенко, який розробив систему «Кажан». Так народився проект KazhanFLY, історію якого ми детальніше розповідали за посиланням нижче.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук