У 2014 році на вершині гори Гемба у Карпатах Юля Албул відкрила чайну Suria. З того часу заклад відвідало дуже багато людей, які натрапляли на заклад випадково або приїжджали навмисне. Чайна Suria не працює цілорічно, а відкривається лише в окремі сезони. Та попри це, заклад є вдалим бізнес-проектом.
Ми поспілкувалися з Юлею про те, звідки з’явилася ідея відкрити чайну на горі, що там можна скуштувати і в якому форматі працює заклад.
З чого все почалося
З дитинства Юлія мала справу з чаєм. Спершу вона допомагала бабусі збирати трави для напою та сушити їх. А коли дівчина подорослішала, з 2009 року почала їздити етно-фестивалям з чайною-«мандрівницею». Це було її хобі — заварювати смачний чай людям на фестивалях.
Ідея чайної виникла на горі Гемба, що в селі Пилипець, напередодні 2014 року. Юлії захотілося мати затишне місце, де можна відпочити і випити смачного чаю навіть на висоті 1145 метрів. У наступні кілька днів Юля знайшла власника землі на вершині, домовилася про оренду і запропонувала кільком своїм друзям долучитися до проекту.

Про експрес-будівництво
Часу на будівництво і відкриття було мало. На орендованій землі за місяць звели будинок, де зараз знаходиться чайна. Після – почали оформлювати всередині.
Наприклад піч, яка є серцем чайної, будував пічник у короткі терміни. Це був цікавий для нього проект, у дечому навіть виклик. Завдання було створити піч з великою поверхнею для приготування страв, з ємністю для кави на піску, з поверхнею для сушки посуду і з відкритим комином. І все це потрібно було побудувати у грудні за місяць у приміщенні без світла і тепла. На висоті понад тисячу метрів.


Про формат
Відкрити заклад на горі — це постійні виклики і труднощі, а ще суворий клімат. Засновниця зазначає, що потрібно бути готовим до постійних змін та викликів й ухвалювати нестандартні рішення.
- У закладі немає електроенергії, лише піч на дровах.
- Кількість помічників у закладі змінюється в залежності від сезону та обставин. Від одного до чотирьох людей.
- Графік роботи чайної непостійний. Наприклад у серпні 2023 року вони працювали щодня, а у вересні будуть опиратися за обставини та власні можливості.
- Загалом чайна працює 10 з 12 місяців.
- Фінансової моделі у закладі немає, є лише модель взаємодії. Її власниця називає «Переможець-Переможець» – щоб усі були у виграші.


Що в меню
В Suria, звісно ж, багато різних напоїв. Наприклад є:
- рецептурні напої з ягід, прянощів, трав, меду, молока;
- какао та гарячий шоколад, який варять там самотужки;
- Іван-Чай: ферментований листовий та пресований в шайби.
Каву тут також готують. Але лише на двох пісках, які Юлія спеціально привезла з Грузії та з берегів річки Ганг.



Також Юлія додала, що зараз вони чекають на партію чаїв високої якості з Китаю.
Найпопулярніший напій у чайній — Збитень. Його готують з ягід, трав, прянощів та меду. Упарюють на печі, завдяки цьому виходить справжній нектар.
- У меню з їжі завжди є пухкі млинці, які обожнюють відвідувачі. Готують їх за родинним рецептом з ягодами, медом, шоколадом, овечим сиром.
- Інколи також готують легкі страви, або продають випічку.



Зараз в закладі немає алкоголю. У перші роки продавали власні настоянки та глінтвейн. Юлія зізнається, що коли ухвалювала рішення відмовитися від алкоголю в меню, дуже переживала, але в результаті, лише виграла від цього.
В чайній є ще маленька крамничка, де можна купити запаковані чаї та трав’яні збори, варення. Є ще мило ручної роботи, який варить Юлін тато.

Про рентабельність чайної
Юлія вклала у відкриття $20 000. Вона не підраховувала, за скільки часу кошти окупилися. Проте емоційно вона зрозуміла, що чайна була варта всіх зусиль, у новорічну ніч 31 грудня 2013 року перед відкриттям.
- Плата за землю постійно змінюється, тому, за словами засновниці, складно сказати скільки грошей з доходу йде саме на оренду.
- Кількість відвідувачів щодня також дуже різна. Все завжди залежить від сезону та погоди. Одного дня взагалі не буває гостей, а іншого – приходить понад 200 людей.
«Я не докладаю зусиль до того, щоб чайна була особливою. Вона така як є. Така, яку я змогла її створити», — підсумувала засновниця.
Раніше AIN.Business розповідав, як відкрити заклад в Дубаї на прикладі українського ресторану YOY: