Уряд США проти Google: найбільша антимонопольна справа з 1998 року

Читати на RU

Сполучені Штати Америки розпочинають розгляд справи проти компанії Google. На думку уряду, компанія неправомірно користується своїм домінуванням на пошуковому ринку. Команда Morning Brew стисло описала суть справи, редакція AIN.UA підготувала короткий переказ. 

Аргументи уряду

  • Міністерство юстиції США стверджує, що компанія Google, займаючи 90% пошукового ринку, використовувала це проти своїх конкурентів. Домінування дозволяло обходити конкурентів в тому числі на рекламному ринку. 
  • За словами уряду, Google сьогодні платить мільярдні суми щороку всім передовим гравцям, як от Apple чи Samsung, щоб залишатись лідером на пошуковому ринку, що шкодить розвитку конкуренції. Це дійсно так: у 2023 році Apple отримає $20 млрд, щоб саме пошуковик Google стояв за замовчуванням у браузері Safari. 
  • Заплативши контрагентам, Google фактично знищує конкурентів. За словами представника DuckDuckGo, щоб змінити пошуковик на Android — користувачу потрібно пройти 15 кроків, не самих очевидних. А отже, цього просто не робитимуть.
  • Контролюючи пошуковик, Google може більше заробляти на рекламному ринку, а також просувати свої продукти (у цьому ж звинувачують Apple та контроль за App Store).

Що кажуть в Google

  • В компанії стверджують: незважаючи на те, що компанія дійсно чимало платить Apple, Samsung та іншим компаніям — зміна пошуковика не є закритою опцією і за бажання користувач може змінити пошукову систему. 
  • Ще один аргумент — зручність: за словами представників компанії, клієнти самі обирають пошуковик Google — саме це слово є в топі пошукових записів через браузер Bing на Microsoft. 
  • Також компанія вказує, що сьогодні не вірним буде називати пошуковиком лише системи Google. Люди шукають через Amazon, в соціальних мережах, як от Facebook чи Instagram. А отже вказувати на монопольну позицію компанії — хибне твердження.

Чому це цікаво?

Справа дуже показова. Американський уряд прагне побороти щораз більший вплив технологічних гігантів, вже другий президент США поспіль вказує на те, що великий технологічний бізнес має забагато влади. 

Справу подібного рівня розглядатимуть вперше з 1998 року, коли на такому ж місті сидів Білл Гейтс та заснована ним компанія Microsoft. У середині минулого століття не дали побудувати монополію й компанії IBM. 

Думки експертів розділились. Одні вказують, що увага уряду США до Google дасть змогу вирости новим великим компаніям, що створять нові продукти. Видання The Washington Post пише, що саме справа проти IBM дала поштовх Microsoft, а справа проти Microsoft — Google. Інші ж пишуть, що удар по Google може знищити потенціал компанії до створення нових продуктів, як це було з AT&T. 

Розгляд справи триватиме 10 тижнів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук