Як в «Чорному дзеркалі»: депутат пропонує генерувати електроенергію з допомогою вʼязнів на велосипедах

Читати на RU

Депутат Сергій Гривко зареєстрував у Верховній раді законопроєкт №10057, яким пропонується обладнати тюрми велосипедами, щоб вʼязні крутили педалі та видобували електроенергію. Як пояснив сам депутат, за це в’язні зможуть отримувати зменшення терміну свого ув’язнення.

Що пропонує Гривко?

В п’ятницю Сергій Гривко зареєстрував один із «креативних законопроектів» під номером №10057, який, за задумом депутата, має «мотивувати 50 000 в’язнів генерувати електроенергію через теплогенераційні установки».

«Якщо впродовж місяця вони будуть виконувати норми визначені Міністерством Юстиції, то термін ув’язнення зменшиться на 3 дні, але не більше 10 місяців в рік. Тобто за рік в’язень може зменшити на 30 днів термін ув’язнення. Що вплине прямо на економію щодо його утримання – приблизно до 8% (до 200 млн в грн)», — пише сам депутат.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що виробництво електроенергії за допомогою велогенерації має бути поставлено на масовий потік (запущено велику кількість велогенераційних установок) і що це буде підтримкою енергетичної системи України.

Чому це абсурд?

  • Велогенерація — це скоріше забавка, а не реальне джерело живлення, яке змогло б стати «підтримкою енергетичної системи України». Потужностей таких генераторів часто вистачає для того, щоб заживити лампочку, але не на щось більше.
  • Встановлення потужностей для велогенерації потребує додаткових коштів на їх покупку та монтаж (в пояснювальній записці чомусь вказано, що реалізація законопроєкту не вимагатиме додаткових витрат).
  • Також важливо, що в’язні в Україні і так мають право на роботу, часто працюють та отримують зарплатню. Тож навіщо депутат Гривко пропонує витрачати кошти на заздалегідь економічно недоцільну діяльність в’язнів — незрозуміло.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук