Чи можна ФОПу легально працювати із криптовалютою

Про нюанси роботи ФОП різних груп із криптоактивами у своїй статті розповів старший юрист компанії «Таксер» Юрій Крюков.

Фото надане автором

Розглянемо два сценарії: коли ФОП працює на спрощеній системі та коли він на загальній системі.

ФОП на спрощеній системі

Тут все достатньо однозначно — ФОП на спрощеній системі оподаткування не може використовувати у своїй діяльності криптовалюту (ані здійснювати її продаж від ФОП, ані отримувати як оплату за товари/послуги).

Зараз у криптовалюти в Україні не має статусу грошей. Тому криптовалюта може вважатися товаром, а платникам єдиного податку заборонені бартерні операції (обмін одного товару на інший товар/послугу) та вони мають право розраховуватися за товари/послуги лише грошима.

На питання чи може ФОП отримувати дохід у криптовалюті у податкової безапеляційна відповідь — не може.

Щодо можливості ФОП на єдиному податку продавати криптовалюту податкова чіткої відповіді не дає, проте вважає, що криптовалюта не має правового статусу в Україні та пропонує самостійно звертатися до Національного банку України з питань віднесення криптовалюти до іноземної валюти. 

Якщо податкова визнає операції з криптовалютою порушенням умов находження на спрощеній системі оподаткування — ФОП можуть позбавити статусу платника єдиного податку (заднім числом, з першого числа кварталу наступного за кварталом у якому здійснено порушення).

ФОП на загальній системі

З ФОП на загальній системі питання по можливості використанню криптовалюти у своїй діяльності також не врегульоване. Податкова обмежилась формальною відпискою, по суті не відповівши: так можна використовувати криптовалюту чи ні? Тому ФОП на свій страх та ризик вирішує як йому вчинити.

З одного боку порушення не повинно бути (та й ФОП з загальної системи нікуди вже не переведуть), з іншого боку — невизначеність самої податкової, що може призвести до несподіванок під час здійснення перевірки.

Рекомендуємо спочатку подати запит про можливість використання криптовалюти до податкової, щоб вони надали офіційну відповідь. Запит можна подати через електронний кабінет платника (у розділі «Листування з ДПС»).

Внесення криптовалюти в «Таксер»

З надходженням на валютний рахунок ФОП усе більш-менш просто, в «Таксер» достатньо внести надходження по ФОП у розділі «Бухгалтерія» ⇒ «Операції» (вказавши дату надходження, суму за інвойсом, валюту надходження). Для цього потрібно створити дохідну операцію та обрати вид операції «Основний дохід» — ці доходи будуть автоматично внесені до книги обліку доходів.

З криптовалютою трохи складніше (враховуючи викладене вище):

  •  ФОП на спрощеній системі не можуть вносити в основний дохід операції з продажу криптовалюти;
  • якщо ФОП на загальній системі вирішить враховувати у своїй діяльності дохід/витрати у криптовалюті — алгоритм такий само, як й під час внесення доходу у валюті (крім цього, можна вносити витратні операції);

Але, якщо вам потрібно просто вести облік витрат та доходів, пов’язаних у криптовалюті в «Таксер» це можна зробити. Для цього достатньо, як звичайно, внести операцію у розділі «Бухгалтерія» ⇒ «Операції» та обрати вид операції «Дохід, що не враховується». Тоді ці суми не будуть відображатися у декларації та книзі обліку доходів, але їх можна буде побачити у розділі «Операції». Для зручності краще створити окремий рахунок, наприклад, «Криптовалюта».

Перспективи криптовалюти в Україні

У нас вже роблять перші кроки щодо надання хоч якогось правового статусу криптовалюті та її обороту в Україні. Так, у лютому 2022 року було прийнято Закон «Про віртуальні активи», де регулюється оборот віртуальних активів (це і є криптовалюта), права та обов’язки учасників ринку віртуальних активів тощо. Цей закон ще не набрав чинності, та навіть в ньому вказано, що віртуальний актив не є платіжним засобом в Україні, тобто криптовалюті фактично не надається статус грошей.

Можливо, дещо пізніше, в Україні легалізують криптовалюту, як платіжний засіб та нею можна буде розраховуватися ФОПам на спрощеній системі оподаткування між собою.

Автор: Юрій Крюков, старший юрист компанії «Таксер»

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук