Як «хороший росіянин» вкрав код та саботував проект партнерам з України

Співзасновник NIC.UA Андрій Хветкевич ще з кількома партнерами запустили стартап NFT Patent. Один із партнерів, росіянин Павло Винницький із часом почав вимагати собі роль CEO, і отримавши відмову, скопіював код проекту і намагається запускати його копію. Ця ситуація майже унеможливила пошук інвесторів для стартапу. AIN.UA розпитав у Андрія Хветкевича про деталі цієї історії.

Як запускали проект

У II-III кварталах 2022 року Андрій Хветкевич із партнерами запускали стартап NFT Patent — Web3-рішення для реєстрації прав на інтелектуальну власність. Весною 2022 року створили MVP та для залучення клієнтів почали шукати інвестиції, спілкувалися з інвесторами, їздили на конференції (наприклад, на WebSummit). Спочатку намагались підняти $1 млн, потім знизили суму до $750 000.

Фото з Facebook Андрія Хветкевича

«Серед засновників був я, наш технічний директор з України, а маркетингом займався росіянин Павло Винницький, який уже 10 років не жив у рф, а жив у Європі. На той момент ми ще вірили у «хороших росіян» і не бачили в цьому ризиків. Під час перемовин деякі інвестори казали нам: «У вас кофаундер із російським паспортом, це ризик». Ми мали би ще тоді сприйняти цей червоний прапорець», — згадує Хветкевич.

Спочатку, за словами Хветкевича, Павло працював над маркетингом і показував гарні результати. Але на моменті пошуку інвесторів почалися складності.

Що сталося із проектом далі

Для прикладу, Павло самостійно звільнив дизайнера проекту, не порадившись із рештою засновників. Почав тиснути на команду: мовляв люди недостатньо стараються або працюють. А насамкінець почав вимагати у автора ідеї NFT Patent, Андрія Хветкевича, щоб той уступив йому роль СЕО. Павлу поставили умови для отримання CEO: наприклад, підняти інвестиції на проект або привести п’ятьох великих b2b-клієнтів. Але він не погодився і за пару тижнів пішов із команди.

Водночас із цим він скопіював код проекту з репозиторію на GitLab, а також видалив усі документи проекту з корпоративного акаунту Google Workspace: усі презентації та інші матеріали (їхні пізніші копії вдалося відновити). До цього моменту, за словами Хветкевича, у стосунках із Павлом усе було гаразд і підстав для конфлікту не було.

Відновлення документів, видалених колишнім партнером, тут і надалі скріншоти надані Андрієм Хветкевичем

«У нас був підготовлений та вичитаний документ про права та обов’язки співзасновників, але на той момент ми не встигли ще його підписати. Але в будь-якому разі, якщо робота виконується у рамках якогось проекту і оплачується (навіть долями компанії), з точки зору міжнародного права, це work for hire, і права на результати цієї роботи належать компанії», — згадує Хветкевич.

Дані від адміністратора про копіювання коду проекту: всі доступні для облікового запису репозиторії/гілки були завантажені прямо з браузера

Пізніше команді NFT Patent стало відомо, що Павло пітчить інвесторам свій проект Synexis, який повністю скопійований із першого. Після виходу з компанії він також вислав колишнім партнерам список інвесторів, з якими «забороняв спілкуватись», мовляв, це його нетворк і він буде з ними працювати. 

Порадившись із юристами, команда NFT Patent підготувала та розіслала листа по інвесторах, де попереджала про вчинок та поведінку Павла. «Ми вирішили написати тим інвесторам, з якими спілкуємось, про те, що людина фактично вкрала наш проект. І що зараз намагається створити компанію, повністю скопійовану з нашої», — каже CEO.

Що із проектом зараз

Після цього команда NFT Patent вирішила, що проект із такою історією ніхто з інвесторів підтримувати не буде, і вчинила по-іншому. Зараз компанія NIC.UA займається проектом по експорту своїх послуг в США та запускає нового доменного реєстратора — NicNames Inc. Ця компанія викупила NFT Patent (на той момент уже NFT Copyright) у співзасновників за $250 000. Ці рішення вона інтегрує у свій сервіс: таким чином всі клієнти NicNames отримають доступ до технологій реєстрації авторського права.

Щодо відповіді на дії Павла, Хветкевич зазначає, що у разі, якщо той запустить проект, ідентичний NFT Patent, команда готова іти до суду.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук