Більше половини українців користуються російськими додатками для обліку фінансів

2
Читати на RU

Більше половини додатків, якими українці користуються для обліку персональних фінансів,  мають російське походження. Такими є результати дослідження українського ринку застосунків для обліку персональних фінансів від Saldo Apps та ASObot.

Як зазначають аналітики, 50% нових інсталів все ще припадає на російські додатки, що ставить під загрозу безпеку персональних даних українців, та принесло розробникам з країни-агресора близько $250 000 за півтора року з початку повномасштабного вторгнення.

50% нових завантажень припадає на російські додатки

Більше половини додатків, якими українці користуються для обліку персональних фінансів,  мають російське походження. Ще більш сумна картина була з обліковим софтом у бізнесів, але з початком повномасштабного вторгнення нові українські бізнеси вже майже не розглядають 1С (він же BAS) для автоматизації. Але з додатками для персональних фінансів картина інша — 50% нових інсталів все ще припадає на додатки, які зроблені на росії.

«Багато хто знає, що 1С — це російське програмне забезпечення. Та якщо говорити про додатки для обліку персональних фінансів, App Store та Google Play налічують понад 1 000 застосунків з цієї категорії, популярних в Україні близько 100. Проте, якщо про походження Zenmoney та Coinkeeper хтось чув, то про походження ще дюжини популярних застосунків треба дуже наполегливо шукати інформацію. Проблема в тому, що більшість російських додатків мають або українську локалізацію, або інтеграцію з українськими банками, тому не одразу можна зрозуміти їх походження, а також чи мають вони відношення до фінансування ракетних атак на українські міста», — зазначають автори дослідження.

Saldo Apps разом з ASObot провели дослідження — зібрали інформацію про походження, кількість інсталів та доходи близько сотні додатків цієї категорії. За результатами виявили 16 найбільш популярних в Україні російських додатків, які ставлять під загрозу безпеку персональних даних українців, та принесли розробникам з країни-агресора близько $250 000 за півтора року початку з початку повномасштабного вторгнення.

Чому важливо російське походження застосунків?

  • Фінансування тероризму. Українці платять або напряму розробникам, або дивляться рекламу в додатку, за яку потім розробники отримають гроші від рекламодавців. З цих грошей потім платяться податки в бюджет рф, зарплатня російським розробникам, купуються товари в магазинах, підтримується російська економіка.
  • Інформаційна безпека. Згідно з російськими законами персональні дані користувачів повинні зберігатися на території росії та оброблятися федеральними органами державної влади. Відповідно до дослідження, щонайменше п’ять російських додатків запитують доступ до геолокації. Серед них: Moneon, CoinKeeper, Coinkeeper 3, 1Money, Journal Costs. Ще два додатки не вказали деталей користувацьких даних.
  • В деяких випадках користувачі взагалі надають повний доступ до свого банківського рахунку (тобто не тільки на читання, але й на проведення транзакцій). Наприклад, Zenmoney питає в українців просто логін та пароль до «Приват24». Той самий логін і пароль, який ви використовуєте для входу в «Приват24», щоб здійснити транзакцію.
Залишити коментар

Коментарі | 2

Пошук