Сервіс оренди електросамокатів Bird оцінювали у $2,5 млрд. Капіталізація сьогодні — $11 млн

Компанія Bird відома своїм однойменним сервісом електросамокатів Bird. Вони є й в Україні, це франшиза, яка працює під іншим брендом — Scroll. Фінансові справи у компанії йдуть так собі, пише CNBC.

  • Зокрема, акції компанії делістять з американської біржі NYSE та переведуть на платформу OTC. 
  • Це спричинено тим, що досить довгий час акції Bird торгуються по ціні меншій за $1. На момент написання матеріалу це $0,89 за акцію. 
  • Капіталізація Bird при цьому впала до $11 млн. Нагадаємо, до початку пандемії її оцінювали у $2,5 млрд. 

Власне коронавірус і став тим, що практично знищило компанію. З початку свого існування Bird залучив близько $900 млн, а оцінка компанія після останнього раунду на $500 млн у 2019 році сягнула $2,5 млрд. 

Бізнес активно розвивався, аж поки у 2020 році міста не закрили через коронавірус. На самокатах вже ніхто не їздив. Повноцінна діяльність відновилась лише під кінець року, зростання — у 2021 році. 

Тоді ж компанія прийняла рішення виходити на біржу через формат SPAC. Компанія залишалась збитковою ($359 млн у 2022 році), а виторг хоч і зростав ($245 млн, на 28%), але цього не вистачало для стабільної роботи. У 2023 році засновник компанії Тревіс ВандерЗанден, який називав себе «королем електроскутерів», покинув бізнес. 

Незважаючи на все це, у Bird не падають духом. В компанії стверджують, що нинішня ситуація на біржі не відображає потенціал компанії, тому рішення делістингу не сприймають занадто негативно. Днями компанія поглинула стартап Spin за $19 млн (вище своєї власної капіталізації) та обіцяє акціонерам показати гарні результати своєї діяльності вже найближчим часом. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук