Як за місяць запустили проект інструкцій по медичній допомозі за TCCC. Кейс — TacticMedAid

Команда проекту TacticMedAid зробила мобільний додаток, який навчає військових та цивільних медичній допомозі за протоколом TCCC. Про те, як ідея перетворилася на готове рішення за місяць і продовжує працювати зараз, у статті для AIN.UA розповіли co-founder та партнер в 42 Flows Technologies Андрій Сабанський та co-founder в Alty Леонід Горєв: ці дві компанії працювали над проектом TacticMedAid.

Усе розпочалося з односторінкової інструкції до тактичних аптечок

Розуміння нагальної потреби та бажання допомогти обороні країни прийшло до нас з першим днем повномасштабної війни, 24 лютого 2022 року. Вже 27 лютого ідея трансформувалася в концепт TacticMedAid, і ми розпочали роботу над односторінковою інструкцією дій за протоколом ТССС ASM українською мовою для вкладення до тактичних аптечок.

Ми навіть назву придумали одразу, бо не було часу на роздуми та дискусії. 

Одним з перших до проекту також долучився анестезіолог-реаніматолог, інструктор з невідкладної допомоги Кирило Фомченко. Він взявся допомогти з методологічними матеріалами, створенням відеоконтенту, проведенням тренінгів для волонтерів, ТРО та військових. За основу взяли матеріали адаптації протоколу ТССС, створені Денисом Сурковим з ВРР.

Згідно з дослідженням, використання протоколу ТССС UNITED STATES MARINE CORPS FIELD MEDICAL TRAINING BATTALION, застосування TCCC потенційно допомагає запобігти до 28% смертей серед тих, хто отримав поранення у бойових діях.

До слова, фінансування роботи інструкторів для проведення фізичних тренінгів за ТССС ASM та витрати на AWS хмару забезпечили Рада адвокатів Дніпропетровської області, Благодійний фонд «ПриватБанку» «Допомагати просто».

Тут і надалі зображення надані авторами статті

Розробка додатку

28 лютого вже були готові перші моки навчального чатботу з адаптацією протоколу TCCC. Піклувались і про цивільних: почали розробку протоколу Stop The BLEED. Також команда презентувала вебсайт з адаптованою версією протоколу TCCC. 

3 березня 42flows.tech запустили Telegram-чатбот в продакшен і паралельно організували процес офлайн-навчання військових медиків та тероборонівців, а також фільмували навчальних відеоматеріалів.

Команда натрапила на такий інсайт: всі ці інструменти були корисними для навчання військових, які тільки прямували до зони бойових дій, але не тим, хто знаходився у прифронтовій зоні. Без інтернету не працював чатбот, а навчання офлайн переважно відбувалось в тилу. Тому було прийняте рішення створити мобільний додаток, який би працював офлайн. Для цього до проекту запросили одного з українських розробників мобільних додатків — компанію Аlty.

Попри те, що Alty спеціалізується на розробці, дизайні та консультаційних сервісах саме для банкінгу і фінтеху, в компанії взялися допомогти, хоч розробка у сфері тактичної медицини стала дебютною для команди. З боку Alty до проекту долучилися lead-дизайнер Микола Котков, фронтенд-розробник Олексій Серга, СОО Артем Локтіонов і PR менеджер Катерина Деркач.

Команда Alty взяла на себе написання коду, розробила професійний UI/UX-дизайн для додатку, враховуючи палітру кольорів, які не демаскують людину у темну добу.

Частина команди TacticMedAid працювала в Україні, частина — у США. Тож, коли втомлені українські колеги засинали, до процесів долучалися наші земляки в Америці. Це забезпечувало розробку у режимі 24/7. 

Наприклад ілюстратор проєкту, Сашко Даниленко, який на момент 24 лютого 2022 року вже понад 8 років проживав у США, зміг налаштувати свій графік роботи саме таким чином. Щоб відтворити візуальну частину алгоритмів в додатку, він шукав референси для роботи над ним, і знайшов їх… в інструкції зі збирання меблів в IKEA. Ці інструкції відомі тим, що вони зрозумілі різним людям з різною мовою, культурою, сприйняттям і доносять послідовність дій.

Такими, зрештою, стали й ілюстрації в TacticMedAid — в одному стилі, без відволікаючих елементів. Щодо елементів, до речі, ми радилися з медиками: що спростити, що змінити, де додати акцентів, де ми показуємо кров, хто є поранений, а хто рятує. 

Результати роботи платформ TacticMedAid

Додаток ми розробили менш ніж за місяць. Але напередодні релізу ми отримали декілька відмов від AppStore. Врятувала наявність всіх відповідних медичних протоколів, сертифікатів, методик, а також позначка, що цей контент не є 100% гарантією для збереження життя: можливо, комусь це стане в пригоді при запуску продукту з медичним нахилом. 

За перший тиждень після релізу його завантажили собі на смартфони 24 000 користувачів. Це сталося в тому числі завдячуючи 100+ українським медіа, які не зупинили свою роботу з початком повномасштабного вторгнення, і розмістили у себе новину про запуск TacticMedAid.

Крім того, нас інформаційно підтримали лідери думок, до яких ми постукали в особисті повідомлення. Це — Ольга Руднєва, ONUKA, Володимир Дегтярьов, Гарік Корогодський, Alyona Alyona, Катерина Кузьменко та багато інших.

Сьогодні загальна кількість користувачів додатку на обох платформах становить понад 147 000, чатботу — понад 33 000 на місяць. Переважна більшість (80%) використовують розділ медичної допомоги для військових — це військові, інструктори з тактичної медицини, медичний персонал. Розділ, створений для цивільного населення, допоміг залучити користувачів, які прагнуть вивчити основи першої допомоги. Їх — приблизно 20%.

Більшість користувачів — з України. Але, як виявилось, TacticMedAid також цікавий людям у 122 країнах світу (для росії та білорусі сервіс недоступний). 

Але навіть за наявності таких показників все ж не варто сприймати додаток або чатбот TacticMedAid як самодостатнє й універсальне рішення для отримання навичок з тактичної медицини. Навчання з інструкторами та виконання практичних вправ теоретичні знання не замінять.

Діджитал-інструменти — це можливість мати «в кишені» зручно структурований матеріал для підготовки до навчання на відповідних курсах та для підтримки знань після них. Ми не раз отримували фідбек, що вони дійсно допомагають впорядкувати знання та, за необхідності, повторити вивчене.

«Використовую ваші картинки для презентації, щоб на заняттях з домедичної підготовки слухачі краще сприймали інформацію»

«Дуже допомагає підтримувати знання на належному рівні. ДСНС, м. Кривий Ріг»

«Проект корисний. Коли біда, з нею приходить жах і паніка. А коли є знання, які ви даєте, рівень хвилювання спадає і дії перетворюються на ефективні та рятуючі життя»

«Використовую в роботі», — з відгуків користувачів.

Що далі

Озираючись назад у перші 2,5 місяці, пригадуємо, що команда TacticMedAid складалась з 23 учасників: це — компанії, керівники бізнесу, досвідчені лікарі, митці та безпосередньо IT-фахівці. Серед них: Бізнес-школа УКУ (Львів), телестудія DniproTV, українська художниця Марина Маляренко, Work.ua (Reactor), Артур Поворин та ForForce, міська адміністрація Дніпра, Bambuk студія (Львів), рідні, друзі, знайомі, партнери. 

Можемо сказати, що TacticMedAid став національним проектом, який швидко надав потрібний масовий доступ до адаптованої версії протоколу TCCC: з грамотними українськими текстами, якісною візуалізацією та повними зрозумілими навчальними відеоматеріалами ще в березні 2022.

Сучасна версія TacticMedAid — це екосистема навчальних інструментів, до якої входять чатбот, мобільний додаток, навчальна спільнота у месенджерах, галерея відео у YouTube. Деякі з цих інструментів використовуються не тільки військовими для перевірки знань, а і студентами медичних академій для допуску до здачі іспитів.

Сьогодні, крім роботи над новим розділом, у якому будуть опубліковані матеріали оригіналу протоколу ТССС за чотирма рівнями: ASM, CLS, МР та CMC, команда TacticMedAid працює над новим проектом. Це — TCCC Асистент, який має підвищувати ефективність роботи медичного персоналу під час евакуації поранених. Він стане мобільним інтерактивним інструментом, який допоможе медикам дотримуватись алгоритмів порятунку, надаватиме вчасні підказки та скоротить час, потрібний на створення медичної документації. Для реалізації проекту команда зараз знаходиться на етапі протитипування та в пошуку фінансування розробки та впровадження. 

Автори: Андрій Сабанський, co-founder та партнер в 42 Flows Technologies та Леонід Горєв, co-founder в Alty

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук