«Червоний хрест» розказав, як поводитись хакерам — йому зламали ru-сайт у відповідь

Днями Міжнародний Комітет Червоного Хреста (ICRC) опублікував «правила поведінки» для хакерів на війні. Зважаючи на сумнівну репутацію цієї організації в Україні, українські хакери у відповідь провели дефейс російської сторінки «Червоного хреста». Про це стало відомо AIN.UA з власних джерел, також група Hdr0 розповіла про це на Telegram-каналі.

Що сталося

ICRC розказав цивільним хакерам, як правильно воювати на кібервійні. Зокрема, що не можна атакувати цивільні об’єкти, залякувати цивільних, закликати до порушень міжнародного права і таке інше.

Кожне правило зі списку «Червоного хреста» російські хакери, зокрема, пов’язані із російськими силовими структурами, порушували і до, і після повномасштабного вторгнення. Ще 2015 року вони лишили без світла Івано-Франківськ і частину Прикарпаття, зламували українські держсайти, щоб отримати доступ до даних громадян і таке інше. Звісно, реакції ICRC на ці інциденти годі шукати.

Українське хакерське угрупування Hdr0 зламало російський сайт «Червоного хреста» та поміняло там зображення на головній, з повідомленням про те, що російський філіал ICRC порушує устав організації, зокрема, принцип гуманності, незалежності, універсальності. Зараз сайт — у офлайні, але його оновлена головна лишилась у веб-архіві.

Зображення з Telegram-групи Hdr0

Чому така реакція

Від початку повномасштабної війни репутація ICRC, як гуманної та незалежної міжнародної організації постраждала. А діяльність його російського представництва часом є допомогою окупантам або порушенням норм міжнародного права. Кілька найяскравіших прикладів:

  • У листопаді 2022 року стало відомо, що російський «Червоний хрест» вкрав майно в української філії у Криму. Про це написав у Telegram уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубинець. Йшлося про 10 приміщень загальною площею 641 квадратний метр, а також 6 автомобілів та оргтехніку для роботи персоналу.
  • Російський «Червоний хрест» підтримує російських військових: у жовтні 2022 року відкрив збір на допомогу родинам мобілізованих та військовослужбовців рф, в рамках акції #МЫВМЕСТЕ. Аналогічно називаються ініціативи російських волонтерів, які допомагають своїй армії. Таку саму назву має премія, запущена з ініціативи путіна на підтримку соціальних ініціатив (про що на сайті російського «Червоного хреста» є окрема новина).
  • Нещодавно звільнений з російського полону український парамедик Орест Грицюк розповідав про те, як представники російського «Червоного хреста» лаяли, знущалися та сміялися з українських полонених. Представництво ICRC в Україні у коментарі фактично поставило його слова під сумнів:
  • Додатково про те, що не так із ICRC, можна прочитати у матеріалі OSINT-спільноти Molfar.
  • Також варто уточнити, що є дві окремі організації: Міжнародний комітет Червоного Хреста (ICRC), швейцарська організація, яка має свої представництва у різних країнах. Також існують сотні національних товариств «Червоного хреста», що працюють окремо (їх координує Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця).

Тож реакція української хакерської спільноти на лицемірні заяви ICRC видається цілком логічною.

«На війні немає правил. А у «Червоного хреста» (https://redcross.ru/), який замазаний кров’ю наших полонених та сльозами наших дітей, немає права щось пропонувати і встановлювати. Ми використовуватимемо будь-яку можливість, щоб нанести максимальну шкоду нашому ворогові» йдеться у повідомленні групи, яка зламала російський сайт організації.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук