Intel відділяє в окрему компанію ще один бізнес. Це вдруге за останній рік

Американська компанія Intel готується провести так званий спіноф: в окремий незалежний бізнес відділять бізнес програмування мікросхем — Programmable Solutions Group. В наступні три роки цю компанію виведуть на IPO, окремо від Intel. Редакція AIN.UA коротко розповідає деталі і пояснює, чому це цікаво. 

Не core-бізнес

У 2015 році Intel поглинула компанію Altera за $16,7 млрд. Частиною придбаного бізнесу був підрозділ, про який ми сьогодні говоримо — FPGA, або ж проект, що відповідав за програмування мікросхем. По суті це була частина іншого великого бізнесу, який дістався Intel. 

Та в останні роки Intel починає позбуватись активів, які не є профільним бізнесом компанії. 

У 2017 році Intel придбала компанію Mobileye, цю угоду називали найбільшою в історії Ізраїлю. Засновану у 1999 році компанію придбали за $15,3 млрд. 

Вже 5 років потому керівництво Intel вирішило відділити бізнес в окрему компанію і вивести його на IPO, залишивши у себе лише незначну частку акцій. Заробити на цьому тоді сильно не вдалось: на біржу Mobileye виходила з капіталізацією $17 млрд. 

Аналітики вказують, що цього разу ситуація може змінитись. Як пише CNBC, компанії, що працюють у тій же сфері, що й PSG, за останній рік показали зростання акцій мінімум на 30%, продажі зросли на 18%. А AMD, один з конкурентів Intel, придбала Xilinx (по суті конкурент майбутньої PSG) за $35 млрд у 2022 році. Потенціал для потужного IPO є. 

Навіщо? 

Якщо цей бізнес настільки перспективний, навіщо Intel його продає? 

Останні кілька років справи у Intel йдуть не дуже. Компанія програє у дослідження та виробництві чіпів, все більше відстає від одного з своїх конкурентів — TSMC. Це позначається й на фінансових показниках: збиткові квартали, відсутність зростання цін на акції Intel. 

Один з шляхів, яким керівництво Intel хоче повернути до себе прихильність ринку — позбутись активів, які не є ключовими для їх бізнесу. Власне така історія була зі згаданим раніше Mobileye. 

В самій Intel також не приховують: вихід PSG на IPO дозволить акціонерам Intel заробити. При цьому Intel збереже за собою частку акцій компанії і продовжить з нею співпрацювати. 

Чому це цікаво? 

Подібні приклади вже були, крок Intel не є унікальним. Вважається, що спінофи великих компаній часто дозволяють їм ширше розкрити певні напрямки бізнесів. Найкращий приклад, що це ілюструє — eBay та PayPal. Разом ці компанії вартувати в десять разів менше, ніж після того, як розділились. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук