Операційка у смартфоні: VARUS розробив власний застосунок для автоматизації торгівлі

Автоматизація процесів — сталий тренд у світовому бізнесі, зокрема і в ритейлі. За даними Euromonitor, у 2023 році вона залишається одним із основних запитів покупців. 

Автоматизовані сервіси важливі не тільки для зручності кінцевого споживача, але й для більш ефективних, швидких та економічно вигідних внутрішніх процесів. З огляду на це у мережі супермаркетів VARUS розробили додаток Data terminal, здатний замінити термінал для збору даних та закрити значну долю потреб у напрямку операційної діяльності. 

Data terminal VS Термінал збору даних 

Спочатку дуже коротко про те, що ж таке термінал збору даних. Це — портативний електронний пристрій, який використовується у ритейлі для виконання ряду завдань. Зокрема йдеться про приймання, переміщення і відвантаження товарів на складі, облік продажів та руху товарів, контроль цін та інше. 

У VARUS пішли далі та вирішили створити програмне забезпечення, здатне виконувати ті ж функції, але у смартфоні. Так з’явився застосунок Data terminal, який використовується в операційній діяльності для синхронізації даних з системою операційного обліку «Утиліта».

Застосунком можуть користуватись як співробітники торгової мережі, так і мерчендайзери постачальників товарів для виконання таких завдань, як: уцінка товарів, друк цінників, списання продукції, рух товарів тощо. 

Від Android до кросплатформи 

Перша версія застосунку з’явилась ще кілька років тому. Тоді її запускала для VARUS команда фахівців на аутсорсі, проте далі MVP справа не пішла. Застосунок був архітектурно побудований на платформі Kotlin (Back End та Front End) та підходив тільки для операційної системи Android. 

У 2023 році розробкою нової функціональності Data terminal зайнявся IT-відділ VARUS. Для цього була сформована команда під проєкт у складі: Product Owner, QA, Flutter developer та Backend developer. Під час розробки фахівці вирішили розширити можливості застосунку і реалізували Back End на Java та Front End з Kotlin, перенесли його з Android на кросплатформу Flutter Framework. Це дозволило мінімізувати витрати на розробку та охопити користувачів iPhone з операційною системою iOS 11 і вище.

Від редизайну вже отримано перші результати, проте повноцінний аудит юзабіліті ще попереду, а поки команда VARUS аналізує використання застосунку та шукає можливості для покращення його роботи та оптимізації.

Крім того, оновлень зазнав дизайн і функціональність застосунку: він став набагато сучаснішим та більш user friendly. Також додали інструменти аналітики та моніторингу, щоб бачити найбільш та найменш популярні функції та покращувати досвід спеціалістів усередині застосунку. 

Результати та плани

Оновлена функціональність Data terminal запустили у липні 2023 року. Це одразу ж позначилось на помітному зростанню популярності застосунку — внутрішні користувачі почали встановлювати його набагато активніше. За 2 місяці з моменту оновлення кількість звантажень зросла майже вдвічі. Фіксується також і стрімке зростання retention — якщо на початку частота користування була близько 17%, зараз вона складає вже 50%. 

Оновлення дозволило і співробітникам, і мерчендайзерам оцінити всю зручність та функціональність застосунку Data terminal. З його допомогою мерчендайзери можуть виконувати свої завдання без залучення працівників супермаркету. Це економія часу і для одних, і для інших. Крім того, сервіс корисний і для компанії загалом, адже суттєво скорочує витрати на закупівлю спеціалізованого програмного забезпечення. 

Додатково, щоб бути ближче до кожного користувача, запустили інструмент зворотного звʼязку для вирішення нетипових ситуацій безпосередньо через застосунок. 

Досвід впровадження оновленого Data terminal для команди VARUS виявився успішним. Тож надалі на основі кросплатформ будуть розроблятись й інші застосунки для внутрішнього користування, наприклад, інструменти для швидкого збору онлайн-замовлень з VARUS.UA, автоматизації виробництва у відділі кулінарії, замовлень VARUS CAFE тощо. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук