На Android-смартфони все ще проникає російська пропаганда. Google не може з цим впоратись

Читати на RU

Видання Bloomberg підготувало матеріал, в якому описало, як на смартфони на базі операційної системи Android все ще проникає російська пропаганда. Коротко розповідаємо, як це відбувається.

  • У Google є сервіс Discover. Це такий собі агрегатор новин, які отримують користувачі на одному з екранів смартфону.
  • Після початку повномасштабної війни компанія заблокувала російські пропагандистські сайті, які підтримуються урядом чи афілійованими особами, від потрапляння в Google Discover. Та виявилось, що це напівміри і проблему вирішити не вдалось.
  • Станом на сьогодні пропагандистські сайти дійсно не можуть потрапити у видачу, але вони знайшли інший спосіб потрапляти у стрічку користувачів — мережа афілійованих з першоджерелом сайтів, які один в один копіюють заголовок, сам текст, і поширюють матеріали. Такі сайти в Discover не заблоковані. Таким чином, зокрема, працює проросійський канал «Царьград», поширюючи матеріали через видання «Третя світова війна» чи «Інформаційне агентство Хакасія».
  • При цьому компанія, як вказує Bloomberg, практично не займається модерацією контенту і пропаганда вільно потрапляє у доступ.
  • В Bloomberg також зазначають, що серед російської аудиторії це особливо велика проблема: сайти, які хоча б намагаються давати більш-менш правдиву інформацію — заблоковані. А замість них — лише подібні помийки. Інформаційний вакуум немає чим заповнити.
  • При цьому сама Google, з виходом з рф у 2022 році, практично не звертає уваги на цей ринок. Як вказують експерти, опитані Bloomberg, компанія не до кінця розуміє проблему і поширює пропаганду, сама того не розуміючи.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук