В Україні розблокували популярний сервіс Linktree. Його закривали через фішинг

Читати на RU

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) при Держспецзв’язку розблокував популярний сервіс роботи із мультилінками Linktree. Рішення від 6 жовтня 2023 року, за яким його заблокували, втратило чинність. Про це йдеться на офіційному сайті Держспецзв’язку.

  • Linktree — це безкоштовний сервіс (із можливістю підписки за більш просунуту версію), який дозволяє контент-мейкерам працювати з мультилінками, він популярний серед блогерів та інфлюенсерів, зокрема, в українських користувачів Instagram. Він дозволяє створювати персоналізовані сторінки із усіма важливими лінками, якими блогер хоче ділитися зі своєю аудиторією. До нього звертаються користувачі Instagram, TikTok, Twitch, Facebook, YouTube, Twitter, LinkedIn
  • Рішення про його блокування (і відповідне розпорядження провайдерам) прийняли 6 жовтня 2023 року. Після цього частина українських користувачів помітила, що сервіс недоступний. Обидва розпорядження (і про блокування, і про розблокування) були ухвалені у відповідь на звернення Кіберполіції. НЦУ не ухвалює рішення про блокування ресурсів сам по собі, а реагує на звернення від правоохоронців.
  • Щодо причини блокування, в НЦУ пояснюють, що в Кіберполіції викрили шахрайську схему, пов’язану з отриманням фінансової допомоги від держави. Для цього шахраї використовували Linktree, щоб генерувати посилання на фішингові сайти. А їхній інтерфейс робили схожим на державний ресурс. Створені на основі Linktree сайти перенаправляли жертв з однієї URL-адреси на іншу, маскуючи дії шахраїв та вводячи потерпілих в оману.
  • Розпорядження про розблокування сервісу Linktree вже розіслано провайдерам зв’язку і буде опубліковано на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ).
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук