Криптокомпанія Copper належить росіянину. Він міг допомагати олігархам з рф обходити санкції

AIN.UA з власних джерел вдалось дізнатись про діяльність компанії Copper, яка, на погляд редакції, може мати ознаки незаконної. Це великий бізнес, оцінка якого у 2021 році складала близько $3 млрд, а в черзі з інвесторів стояли Tiger Global та Softbank. Компанія допомагає фінансовим інституціям працювати з криптовалютами. А ще вона належить росіянину і, вірогідно, може допомагати громадянам рф обходити фінансові санкції. 


Компанія подає себе як міжнародну, і робить все, щоб публічно її представляли гучні імена. Так, людина, що обіймає посаду «голови» компанії, носить почесний титул лорд – це Філіп Хаммонд. Та цікавить нас інше імʼя — Дмітрій Токарєв. У своєму LinkedIn прізвище він вписувати не став — Dmitry T (хоча в url його сторінки все ж таки є Tokarev). Не просто так. 

Дмітрій Токарєв. Фото: AYU

Токарєв — росіянин, виписка про наявність в нього громадянства рф є в розпорядженні редакції. Copper створили у 2018 році і відтоді залучили майже $300 млн інвестицій. З відкритих джерел випливає, що сам Токарєв — «паперовий» мільярдер, оскільки, за даними деяких медіа, володів 40% акцій компанії після останньої оцінки на $3 млрд. Запланований на $500 млн новий раунд так і не став реальністю, але в жовтні 2022-го, через пів року після початку повномасштабної війни, Copper змогла залучити $180 млн від міжнародних Barclays Ventures та Tiger Global. Те, що компанію заснував росіянин, проблемою для інвесторів не стало. 

Також цікаво, що вітчим Токарєва Анатолій Матюшенко станом на жовтень 2023 року є радником губернатора Красноярського краю рф та депутатом від владної партії путінського режиму «Единая Россия».

Але для Токарєва це не перший великий проєкт. Раніше він займався розвитком бізнесу під назвою Dolfin. Це wealth management-бізнес, який по суті керував грошима інших людей — йшлося про близько $1,8 млрд. У компанії Токарєв значився партнером та CTO.

Станом на сьогодні компанія не працює. Річ у тім, що Dolfin обслуговувала гроші, що могли не проходити перевірки органів контролю за параметрами ризик-менеджменту. Це стало зрозуміло у 2021 році, тоді ж практично одразу в компанії ввели тимчасову адміністрацію, понад $1 млрд коштів — заморозили. За інформацією з медіа, Dolfin могла обслуговувати гроші російських та казахських олігархів.

За даними джерел AIN.UA, після розслідування навколо Dolfin у Токарєва почались проблеми з фінансовим регулятором Великої Британії. І не лише у нього. 

Нова компанія Токарєва, Copper, так і не отримала ліцензію на ведення діяльності у Сполученому Королівстві. Відмову компанії дістала у червні 2022 році, але публічно причину не оголосили, – втім, як пишуть медіа, передусім це могло стосуватись відмивання грошей та фінансування тероризму.

До того моменту компанія вказувала у себе на сайті юридичну адресу у Великій Британії, оскільки дійсно мала тимчасову реєстрацію. Але за кілька днів до відмови в отриманні ліцензії змінила прописку на швейцарську, оскільки отримала відповідний дозвіл від Швейцарської асоціації стандартів фінансових послуг (VQF). Журналісти вказують, що отримати цей дозвіл значно простіше, оскільки доступ до асоціації — легший. 

Вже у 2023 році співпрацю з Copper припинив американський банківський гігант State Street — причини не розголошуються. 

Чому це важливо?

Copper — великий бізнес, що фасилітує велику кількість транзакцій щодня. Керує цим бізнесом виходець з росії. Сам він і частина його команди, наприклад, Наталія Максимова — вихідці з проєкту Dolfin, який міг допомагати з обслуговуванням коштів російських олігархів. Компанія продовжує працювати, але вже викликала питання у міжнародних регуляторів. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук