Кабмін звільнив голову Держспецзв’язку Щиголя та його заступника – їм повідомили про корупцію

20 листопада Кабінет Міністрів України звільнив голову Держспецзв’язку Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору. Одразу після цього Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили керівництву структури про корупцію.

Офіційну причину звільнення керівництва Держспецзв’язку не розголошують. Обов’язки голови органу тимчасово виконуватиме перший заступник голови Дмитро Маковський.

Водночас САП та НАБУ повідомили керівникам Держспецзв’язку про підозру в розкраданні понад 62 млн грн. Крім того, у вчиненні злочину підозрюють ще чотирьох осіб.

«Так, у 2021 році відбулася закупівля засобів інформатизації, призначених для створення системи захищених реєстрів даних. Переможцем закупівлі визначено компанію підконтрольну організатору злочинної організації, яка поставила програмне забезпечення ДП «Українські спеціальні системи», що належить до сфери Держспецзв’язку, за завищеною вартістю.

За умовами договорів на постачання відповідного ПЗ та послуг та державне товариство перерахувало у 2021–2022 роках понад 285 млн грн. Проте реальна вартість ПЗ, яке компанія придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн», – йдеться в повідомленні САП.

Різницю, понад 62 млн грн, вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном. Наразі слідчі дії тривають.

За даними AIN.UA зі спільноти фахівців із кіберзахисту, Віктор Жора прокоментував своє звільнення в одному із чатів. Там він заперечує свою причетність до злочину та «переконаний, що зможе захистити свою репутацію в суді».

У Держспецзв’язку офіційно висловилися щодо висунутих підозр.

«Держспецзв’язку надала всю необхідну інформацію правоохоронним органам та готова надавати цю інформацію і надалі, оскільки робота Служби базується на принципах відкритості та нульової толерантності до корупції. Всі закупівлі Служби від 2020 року проводили з дотриманням чинного законодавства. Закупівлі у сфері захисту державних реєстрів є складними, їхній аналіз потребує підготовки та розуміння, і Служба готова надавати всі необхідні роз’яснення детективам НАБУ, в будь-якому форматі», – йдеться у заяві.

Водночас у структурі закликали утриматися від звинувачень щодо конкретних посадових осіб чи службовців, які зараз задіяні в організації захисту критичної інформаційної інфраструктури, до завершення розслідування та надання результатам розслідування правової оцінки судом.

Ситуацію також публічно прокоментував ексзаступник Міністра оборони України Віталій Дейнега.

«Держспецзвʼязку (скорочено ДССЗЗІ) — це корупція (на мою думку). Ця структура була створена саме для цього ще задовго до Майдану. Вона не несе особливої відповідальності, але може пхати палки в колеса й не давати цифровізуватися. Така собі кібернетика сан епідемія станція. Це одна з небагатьох структур, яку з тих часів практично не було реформовано. Більше того, з початком повномасштабної війни вони встигли сильно збільшити свій вплив і повноваження, фактично підімʼявши під себе всю тему кіберзахисту (військового й цивільного) а також дрони і фактично стали «гаманцем і руками«Мінцифри в дуже багатьох питаннях», — пише Дейнега.

За його словами, Держспецзвʼязку «призводять до космічного здорожчання, технічної убогості рішень і корупції, корупції та ще раз корупції, а найбільший вплив їхні регулювання мають на системи, які обробляють інформацію з обмеженим доступом».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук