24 роки тому я продав свої акції Apple. Зараз вони би коштували $6 млн

Наприкінці 90-х джазовий критик Тед Джойя припустився помилки на $6 млн. Він продав свій пакет акцій Apple, який зараз би коштував у 700 разів більше. Цю історію Джойї розповів The Insider.

300 акцій, які могли перетворитися на 33 000

Тед Джойя вперше інвестував у технологічного титана, оскільки був затятим користувачем його продуктів. Навчаючись в Стенфорді на MBA у 1980-х роках, він влаштувався на роботу в Boston Consulting Group і отримав настільний комп’ютер Apple II як вхідний бонус.

«Сьогодні люди сміялися б з цього комп’ютера, але тоді це значно підвищило продуктивність. Я написав свою другу книгу на комп’ютері Apple і відтоді ніколи не озирався назад (раніше я користувався друкарською машинкою)», – розповів він.

Джойя купив 300 акцій Apple за вартістю трохи вищою, ніж на IPO компанії – тоді вони коштували по $22 (відтоді відбулося 5 сплітів з поправкою на 10 центів). Зараз Apple торгується по $191 за акцію.

«Якби я тоді не продав ці 300 акцій (з усіма сплітами), сьогодні вони перетворилися би на 33 600 акцій. За нинішньою ціною мої інвестиції коштували би $6,4 млн — це приблизно в 700 разів дорожче, ніж я їх продав», – написав Джойя в X.

Джойя продав акції у 1997 році (приблизно коли і Стів Джобс незадовго до свого повернення на пост СЕО Apple). Він отримав за них орієнтовно $9100.

Чому продав

Зараз важко уявити собі продаж акцій Apple за таку мізерну суму. Але Джойя піддався загальним песимістичним настроям після того, як рада директорів звільнила Стіва Джобса у 1985 році, і компанія почала стагнувати.

«Без Джобса Apple зазнавала невдач щоразу, коли пробувала щось нове, наприклад, портативний пристрій Newton, який став величезною катастрофою, – зазначає інвестор. – Треба було, мабуть, купити ті акції назад, коли Джобс повернувся. І я врешті купив трохи і заробив, але це була крапля в морі в порівнянні з прибутками, якими я міг би насолодитися, якби просто холдив оригінальний сток».

Джойя є автором 11 книг, зокрема «Історії джазу» та «Любовні пісні: прихована історія», він також працював консультантом у McKinsey. У своєму дописі на Х (колишня Twitter) він транслює «ведмежі» настрої, вказуючи на те, що за останній фінансовий рік доходи компанії скоротилися, що дуже контрастує з майже 40% зростанням упродовж останніх 5 років за керівництва Стіва Джобса.

Він також зазначив, що упродовж 10 років після того, як Джобса звільнили, у Apple гарно продавався лише Mac, який все одно випустив Джобс. Зараз левову частку доходів компанії генерує iPhone. Тобто Apple все ще спирається на бачення Джобса.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук