Як інвестувати в нерухомість, маючи всього $3300: пасивний дохід з Inzhur

Чи реально інвестувати гроші в українські проєкти під час війни? Як показує практика, як і до початку повномасштабного вторгнення, популярними напрямами інвестицій продовжують залишатися криптовалюта, фондовий ринок та житлова нерухомість.
Однак, якщо перші два потребують немалих знань, часу та азарту, то інвестиції в нерухомість – чималого капіталу. Комерційна нерухомість коштує ще дорожче за житлову, тож приватні інвестори взагалі не мають до неї доступу. То що робити, коли хочеться інвестувати у великі значущі проєкти та отримувати пасивний дохід, але знань і капіталу поки бракує?


У блозі компанії Inzhur розповідаємо про сервіс для спільного придбання великої прибуткової нерухомості.

Хто такі Inzhur

Inzhur – це сервіс для спільного інвестування та володіння нерухомістю. Компанія через інвестиційні фонди нерухомості залучає кошти від інвесторів і купує великі та прибуткові об’єкти, які передаються у довготривалу оренду на 10-30 років стабільним міжнародним або українським компаніям з мільярдними доходами (мережам супермаркетів, ресторанів та ін.). Сам Inzhur обслуговує ці об’єкти нерухомості, працює з орендарями та сплачує усі податки замість співвласника (так компанія називає своїх інвесторів, адже вся нерухомість фондів перебуває у співвласності інвесторів, тобто сам сервіс не володіє, а лише керує об’єктами в інтересах співвласників). На управління спільними інвестиціями Inzhur має ліцензію Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). 

За свої послуги Inzhur отримує винагороду – відсоток від вартості активів в управлінні. Але щонайменше 90% прибутку з оренди Inzhur щомісяця виплачує співвласникам у вигляді дивідендів.

Як працює інвестування з Inzhur на практиці

Інвестувати з Inzhur просто, це займає до 30 хвилин:

  • робите заявку на інвестиційні сертифікати вибраного фонду через чат-бот;
  • укладаєте угоду онлайн чи в офісі;
  • перераховуєте кошти на банківський рахунок;
  • отримуєте повідомлення про зарахування інвестиційних сертифікатів на ваш брокерський рахунок.

Уже в перших числах наступного місяця отримуєте свої перші дивіденди на банківську картку.

Усі клопоти з обслуговування інвестиції бере на себе керівна компанія фонду.  Подавати декларацію про отримання дивідендів співвласнику теж не потрібно — це дуже спрощує життя для всіх, хто хоче почати інвестувати, але не бажає розбиратися в нюансах оподаткування.

Від початку 2022 року Inzhur REIT залучив вже 1413 співвласників і виплатив 69 662 312 грн дивідендів. Сервіс дозволяє будь-якій людині, маючи всього 122 000 грн (близько $3300), інвестувати у квадратні метри в готових комерційних чи житлових об’єктах та отримувати щорічний пасивний дохід 8% до 15% річних в USD залежно від фонду.

Про формат REIT

Модель, яку українському ринку запропонувала Inzhur, успішно працює в США ще з 60-х років минулого століття та має назву Real Estate Investment Trust (REIT). У перекладі – інвестиційний фонд нерухомості. 

На сьогодні формат REIT існує в понад 40 країнах світу. В Україні інвестиційні фонди нерухомості також законодавчо дозволені як корпоративні або пайові фонди. 

Щоб максимально врахувати інтереси співвласників, Inzhur обрала саме пайовий інвестиційний фонд нерухомості (ПІФ). Наразі Inzhur вже має п’ять таких фондів: «1001», «2001», Inzhur Supermarket, Inzhur Ocean та InzhurBud.

Фонди нерухомості Inzhur

  • Inzhur 1001

Коли компанія Inzhur створювала свій перший REIT, то поставила за мету зробити його максимально зрозумілим. Тож фонд Inzhur 1001 передбачає володіння одним конкретним об’єктом. Інвестори фонду є співвласниками 0,57 га землі та будівлі великого (3604 м²) супермаркету в селі Лісники під Києвом, що здана в оренду одній з найбільших українських мереж супермаркетів і щомісяця приносить пасивний дохід.

Мінімальна інвестиція у цей фонд складала $5364 (вартість 3 м²). На сьогодні 100% фонду продано 242 співвласникам. Перші продажі, нагадаємо, відбулися якраз напередодні початку повномасштабного. Прогнозована дохідність інвестиції – 10,06% річних у доларах за курсом НБУ, а виплачені дивіденди вже склали 40 638 704  грн. 

  • Inzhur 2001

У другому фонді абсолютно інша концепція. Це мультиоб’єктний фонд, до якого входять винятково будівлі для міжнародної мережі ресторанів швидкого харчування, які компанія орендує на 30 років. 

Перший ресторан фонду (1200 м²) працює з листопада 2022 року в Лісниках та вже приносить пасивний дохід від оренди. Другий працює у Крюківщині від літа 2023.

Мінімальна інвестиція у цей фонд – 122 000 грн, мінімальна доінвестиція – 1000 грн. На сьогодні цей фонд нерухомості об’єднав вже 306 співвласників, але є й доступні до продажу частки. Фактична дохідність фонду за 10 місяців 2023 року становить 8,55% у річному вимірі.

Станом на початок листопада 2023 року Inzhur 2001 виплатив співвласникам 6 191 673 грн дивідендів.           

  • Inzhur Supermarket 

Стратегія цього фонду нерухомості – зібрати 100+ будівель для супермаркетів топових українських та міжнародних мереж. Наразі у портфелі фонду три торгові центри у Києві, Крюківщині та Білогородці, що передані в оренду ТОВ «Сільпо Фуд». 

Мінімальна інвестиція у фонд – 122 000 грн. Прогнозована дохідність – 9,5% річних у доларах.

Станом на початок листопада 2023 року об’єкти вже мають 609 співвласників, а виплачені дивіденди склали 22 831 934 грн. Також є доступні частки для викупу.

У жовтні 2023 року Inzhur Supermarket вийшов на АТ «Українська біржа»: тепер купити інвестиційні сертифікати фонду можна не лише через чат-бот, а й через будь-якого брокера на цій біржі.

  • Inzhur Ocean

Фонд для викупу частки ТРЦ Ocean Plaza у центрі Києва. На початку 2023 року держава конфіскувала російську частку Ocean Plaza (66,65%), а Inzhur створив можливість стати її співвласником для кожного, хто інвестує від 4000 грн. Прогнозована середня дохідність фонду за 10 років – 20% річних в доларах США, строк діяльності фонду – 10 років.

  • InzhurBUD

У жовтні 2023 Inzhur запустив ще один фонд InzhurBUD. Це новий революційний формат інвестування в будівництво житла. 

Інвестори цього фонду стають співвласниками виділених під проєкт секцій ЖК «Оптимісто» у селі Гатне. Коли їх добудують, Inzhur продасть готові квартири, а інвестори отримають прибуток від продажу у вигляді дивідендів (приріст вартості квартири) відповідно до розміру своєї частки.

Тепер будь-хто може не купувати окрему квартиру, а інвестувати комфортну для себе суму в фонд, який шляхом об’єднання коштів роздрібних інвесторів викуповує у забудовника одночасно пул квартир (тим самим отримуючи гуртову ціну на старті будівництва) та дає співвласникам заробити більшу маржу на виході. Коли квартири добудують та продадуть, інвестор отримає свій пасивний дохід, а початкова інвестиція повернеться за вартістю придбаних інвестиційних сертифікатів. Пошук покупців і переоформлення документів бере на себе Inzhur. Співвласники отримують білий дохід просто на банківську карту.

Строк активної діяльності фонду InzhurBUD – 24 місяців, прогнозована дохідність – 15% річних у доларах. Мінімальна інвестиція – $6700. При цьому початкова інвестиція не оподатковується, але є податок на дивіденди – 10,5%. Наразі всі інвестиційні сертифікати фонду вже розкуплені, але в планах не менш цікаві схожі проєкти. 

Яким буде вихід з інвестиції?

Коли фонди завершать свою діяльність згідно з вказаним у регламенті строком, вся нерухомість буде продана за ринковою ціною, а співвласник заробить свою частину в прирості вартості кожного об’єкту. 

У випадку, коли співвласник захоче достроково продати свою частку в нерухомості, то він зможе зробити це або самостійно, або через Inzhur чи брокерів на АТ «Українська біржа» (поки біржа доступна лише для фонду Inzhur Supermarket). Середній час виходу (від заявки до отримання коштів) на сьогодні — 5 годин, але він може змінюватися і залежить від економічної ситуації та попиту на таку нерухомість.   

Компанія вірить у перспективи формату REIT в Україні, адже з великою кількістю інвесторів, наприклад 100 000, зібрати гроші під новий цікавий об’єкт і швидко проінвестувати його простіше, ніж з великими неповороткими корпоративними інвесторами.

Тож Inzhur має доволі амбітні плани: вже у наступні 10 років мати в управлінні сотні якісних об’єктів і заробляти разом зі співвласниками достойний дохід, вносячи свій вклад до бюджету у вигляді податків.

ТЕКСТ Олена Романюк

ЛІТЕРАТУРНА РЕДАКТОРКА Оля Закревська

ІЛЮСТРАЦІЇ Inzhur

ПРОДЮСЕРКА Надя Миколаєнко

МЕНЕДЖЕРКА Яна Проценко

ПРЕДСТАВНИК INZHUR Антон Яценко

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук