Тетяна Чернікова з родиною після початку повномасштабної війни переїхала з Харкова до селища Оржиця на Полтавщині. Там вона заснувала виробництво готової їжі у реторт-пакетах, яка може зберігатися до двох років. Для видання «Економічна правда» Тетяна розповіла про те як повномасштабне вторгнення змусило змінити напрямок роботи, як вона розвиває бізнес на Полтавщині і які неочікувані виклики виникли.
Від мікрогріну — до готових страв
- У 2016 році Тетяна Чернікова разом із сестрою Валентиною Денисенко почали займатися вирощуванням мікрозелені. Починали власну справу з теплиці площею 18 м².
- За деякий час площа теплиць збільшилась до 300 м², а асортимент – до понад 20 видів мікрогріну. Підприємиці вирощували до 500 кілограмів продукції на місяць.
- Незадовго до повномасштабного вторгнення жінки планували розширити сімейний бізнес та організувати виробництво соусів із зелені та заправок для салатів.
- Після початку війни Тетяна Чернікова вирішила розпочати виробництво готової до вживання їжі тривалого зберігання під брендом Green for you Food.
Орієнтувалися на військових
- Зараз Green for you Food в Оржиці виготовляють понад 40 видів перших та других страв і десертів. Серед них – страви з овочів, м’яса, каші, закуски, та солодка серія – джеми і чаї. Меню продовжують розширювати залежно від запитів клієнтів.
- Страви доводять до стану напівготовності на професійній кухні, запаковують у реторт-пакети і стерилізують в автоклаві. Завдяки цьому традиційна їжа може зберігатися без холодильника до двох років.
«Ми орієнтовані на військових, які хотіли б урізноманітнити свій раціон смачною домашньою їжею, а також на людей, які багато працюють і не мають можливості готувати, або чоловіків, які відправили своїх дружин за кордон, і теж не мають можливості чи не вміють готувати», – каже Тетяна Чернікова.
Після війни підприємиця прогнозує, що продукція матиме попит серед туристів, рибалок та інших людей, які в дорозі або в екстремальних умовах можуть поїсти смачної домашньої їжі.
Соціальна позиція
- Підприємиця купує овочі, фрукти і ягоди у місцевих мешканців та невеликих фермерів. Каже, що на Полтавщині, де люди вирощують багато городини, проблем із сировиною для виробництва немає.
- На виробництві – четверо постійних працівників. Це місцеві мешканці, які завдяки релокованому виробництву отримали роботу.
Продукцію плутали з гуманітаркою
- Найскладнішим завданням, за словами Тетяни, було налагодити реалізацію відносно нової на ринку продукції.
- Їжа тривалого зберігання у реторт-пакетах нагадувала людям сухпайки для військових або гуманітарку, тому багато власників торгових закладів відмовлялися брати її для продажу, а магазини, які брали, чули від покупців звинувачення у торгівлі «волонтеркою».
«Ми пояснювали, що ми – місцевий виробник, що працюємо під своїм брендом і маємо логотип, показували відео з виробництва, сайт, але нам відповідали, що на це ніхто не зважає. Тому зараз ми розробляємо великі кольорові етикетки, щоб ніхто не плутав», – каже підприємиця.
Тетяна Чернікова має амбітні плани щодо майбутнього своєї справи. Зараз вона працює над впровадженням стандартизації НАССР. Також у планах – налагодити співпрацю з місцевими торговими мережами, але для цього потрібно збільшити обсяги виробництва.