Міносвіти ініціює грантову систему для компенсації вартості навчання у вишах – працюватиме через «Дію»

Міністерство освіти та науки України ініціює систему державних грантів для компенсації частини вартості навчання у вищих навчальних закладів. Про це розповів заступник міністра Михайло Вінницький на конференції Synerg. IT Business & IT Education.

  • Впровадити грантову систему планують для студентів бакалаврату з початку навчального року, у вересні 2024.
  • Гранти можна буде оформити через застосунок «Дія», розмір залежатиме від результатів зовнішнього незалежного оцінювання чи національного мультипредметного тесту.
  • Гранти допоможуть оплатити частину вартості навчання студентам на контрактній формі.
  • Наразі існує два варіанти: навчання на бюджеті, коли держава покриває 100% вартості навчання, або контракта форма — коли вся вартість навчання – коштом студента.

«Держава не має можливості збільшувати держзамовлення, адже сотні мільярдів коштів йдуть на оборону. Говорити про те, що ми зможемо збільшити держбюджет на освіту, на жаль, це нереалістично. Що можна зробити? Це трохи інакше перерозподілити «пиріг» державних коштів, які йдуть на освіту», — додав Вінницький.

На думку Міносвіти, така система зможе заохотити студентів вступати на затребувані спеціальності, зокрема — програмну інженерію та компʼютерні науки.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук